Foarte multe femei moderne se confrunta cu dificila alegere intre cariera si familie, ajungand sa renunte la prima pentru a putea avea un copil cat nu au depasit inca varsta de 30 de ani, de teama manifestarii unor probleme de fertilitate dupa aceasta varsta. Psiholoaga Jean Twenge, de la San Diego State University, sustine insa ca nu exista aproape nicio diferenta de fertilitate intre femeile aflate in apropierea varstei de 30 de ani si cele aflate aproape de 40 de ani, informeaza cotidianul britanic Daily Mail.
Psiholoaga Twenge obiecteaza ca multe femei citesc statistici invechite, realizate pe date adunate dinainte de folosirea antibioticelor, a electricitatii si a tratamentelor medicale moderne, date dintr-o perioada in care calitatea vietii era mult mai scazuta.
Psiholoaga Jean Twenge, autoare a cartii ‘The Impatient Women‘s Guide to Getting Pregnant‘ (Ghidul femeilor nerabdatoare pentru a ramane insarcinate), a precizat ca la randul ei s-a temut ca nu va mai putea face copii dupa ce a trecut de varsta de 30 de ani. "Majoritatea cartilor si site-urilor despre fertilitate sustin ca una din trei femei nu va ramane insarcinata in interval de timp de un an de la prima incercare de a ramane gravida, daca se afla in grupa de varsta de 35 - 39 de ani".
Jean Twenge sustine ca de fapt nu exista decat o diferenta foarte mica intre fertilitatea femeilor de la varsta de 27 de ani si cea de la varsta de 39 de ani, in pofida informatiilor publicate de majoritatea cartilor si site-urilor de specialitate. Ea precizeaza ca o parte dintre statisticile publicate in prezent pe aceste site-uri sunt bazate pe date adunate din registrul nasterilor din Franta anilor 1670 - 1830.
Ea aduce in discutie rezultatul incurajator al unui studiu publicat in 2004 in revista Obstetrics & Gynecology, studiu realizat pe 770 de femei europene.
Acest studiu, coordonat de prof. David Dunson, ajungea la concluzia ca, dintre subiectele care intretineau relatii sexuale de cel putin doua ori pe saptamana, 82% din femeile intervalul de varsta 35-39 de ani au ramas insarcinate in interval de un an, prin comparatie cu doar 86% dintre femeile din intervalul de varsta 27-34 de ani.
Acest studiu indica faptul ca nivelul de fertilitate al femeilor care nu au implinit inca 30 de ani este aproape identic cu cel al femeilor aflate aproape de varsta de 40 de ani - informatie ce poate aduce usurare pentru femeile care au trecut de varsta de 30 de ani si care se tem ca alegerea altor prioritati pana in acest moment al vietii le va impiedica sa devina mame.
Mai mult decat atat, autoarea se ofera pe sine drept exemplu pentru ca a devenit de trei ori mama dupa varsta de 35 de ani.

(Sursa : Jurnalul National)