Ioana Andreea Nitica, psiholog clinician, cu o experienta de peste 6 ani in domeniul voluntariatului social si educational, al evenimentelor caritabile si social media, este PR si Psiholog la Fundatia "Pretuieste Clipa", redactor colaborator la Revista Art Out si din aceasta toamna, co-fondator la cel mai nou proiect -
Fan Club Muzeul National Cotroceni.
Sustinator permanent al educatiei in cadrul programelor scolare si extrascolare, a sustinut proiecte anuale si de scurta durata, in scoli si gradinite, dar si in centre educationale si after-school-uri, ca si profesor psiholog si voluntar colaborator, avand deschidere la sute de elevi.
In trecut, ca si implicare in comunitate, a sustinut un proiect de Art Terapie in cadrul Institutului Clinic Fundeni, avand experienta unui rezidentiat clinic la Spitalul de Psihiatrie Alexandru Obregia, insa de aceasta data la bolnavii diagnosticati cu leucemie, cu extindere spre sustinerea unor cazuri si campanii
umanitare.
In prezent, ca si activitati noi implementate, sustine ateliere de dezvoltare personala, de comunicare si workshop-uri de cariera pe plan educational, dar si activitati de suport psihologic pentru participantii la concursuri sportive si reformari, militand spre educatia ce intregeste planul personal al fiecaruia dintre noi.

- O scurta prezentare a ta.
- In curand implinesc una dintre cele mai pretioase varste si anume cea de 25 de ani, si ma simt un om cat se poate de simplu si normal, care nu uita de locul nasterii si radacini, indiferent unde ma poarta pasii. Viata m-a binecuvantat cu o familie de aur intr-un oras paradisiac - Campulung Muscel, ce miroase a munte si vesnicie. Ioana Andreea este in primul rand om, iar a fi om inainte de orice titulatura pusa in
dreptul numelui si prenumelui, este cea mai frumoasa, demna si constanta carte de vizita. Imi place sa cred ca fac parte din oamenii ce construiesc zi de zi viitorul Romaniei, intr-un Bucuresti a carui inima bate la unison cu tinerii ca mine!
- De ce psiholog si de unde atata pozitivism si energie?
- Cred in oameni, insa cred cu tarie si in mine alaturi de ei. Un profesor drag mi-a spus candva ca un psiholog fara simtul umorului si-a ales gresit meseria. Asa ca rad cat pot de mult alaturi de oamenii dragi mie care nu-si uita copilaria intr-un pod prafuit, ma bucur de maretia lucrurilor mici, invat in fiecare zi lectia intelepciunii, imi place sa-mi las sufletul sa danseze liber pe orice ritm scos in cale de catre viata, imi place sa "profit" de sensibilitatea mea ca sa pot deschide inimi si sa le pot arata ca viata nu inseamna numai "munca si casa" dar si emotie pura si vibratie divina.
Nu cred in zile proaste, ani regretati si perioade din viata pe care le-as sterge cu un burete umezit. In momentul in care esti un om vertebral, echilibrat, consecvent, diplomat, toate aceste aspecte ale vietii sunt naturale, atata timp cat le privesti ca lectii de viata, nu ca esecuri. Multi ma intreaba de unde am atata energie, cum de sunt atat de activa si cum pot face fata tuturor proiectelor in care sunt implicata. Pur si simplu, eu asa sunt, un "argint viu", cum ar spune prietenii mei.
Nu ma vad stand toata ziua la cafele si povesti, vizionand filme pana la epuizare si lenevind. Energia vine din pasiune si pasiunea vine ca dar dumnezeiesc.
- Persoanele publice din ziua de azi sunt un exemplu pentru tineri?
- Persoanele publice din Romania cu care am intrat in contact si cu care am putut discuta liber si direct, de la care am invatat lectii precum bunul simt, discretia si naturaletea, generozitatea si marinimia, sunt uneori mai "normale" decat multi dintre noi si ar trebui sa le luam exemplu: Andreea Raicu, Horia Brenciu, Norris Mageanu, Mihaela Schwartzenberg Radulescu, Dana Sota, Alin Panc, Mihai Dragomir, Iulia Albu, Bogdan Mihai Radu, Dana Gottschling, Monica Iagar, etc. Unii dintre acestia imi sunt prieteni vechi si ii pretuiesc in egala masura cu restul oamenilor importanti din viata mea.
- Pentru tine, scrisul e o pasiune si nu o profesie. De ce?
- Tatal meu m-a invat cand eram in liceu, ca un om nu poate excelenta in mai mult de doua profesii. De aici si mentinerea scrisului ca pasiune, caci ma ajuta sa imi fac celelalte doua meserii asa cum imi doresc si visez, adica profesionist. Sunt genul de femeie care are multe carti, nu haine. Si iubesc lucrul acesta la mine. Pe de alta parte mama, mereu mi-a incurajat talentul si am pe lista de promisiuni doua carti, una despre viata si dragoste, iar o alta mi-as dori sa fie o carte pentru copii.
- Cat de greu e sa fii tu insuti in 2013?
- E greu si usor. Si o spun din doua perspective. Din punct de vedere al femeii care a pus cariera pe primul loc, ca sa poata ajunge la un anume nivel de independenta (financiara, sociala, personala) si din punct de vedere al femeii care a invatat sa se iubeasca, sa se accepte, sa isi daruiasca de la flori pana la clipe,
sa isi ofere timp si spatiu, ca sa poata la randul ei sa daruiasca celor din jur momente, pentru a-i face fericiti.
Motto-ul Fundatiei "Pretuieste Clipa" si anume "Clipa este a celui care o prinde!" nu poate sa nu imi aminteasca zi de zi ca viata este o bucurie permanenta si o sarbatoare, iar pe aceasta cale tin sa multumesc omului minunat care a crezut si crede in mine, Georgeta Nenciu, presedintele fundatiei. E important sa vezi frumosul in realitatea gri pe care o vad majoritatea dintre noi prin sustinerea unui sport preferat, prin seri de Jazz ori vizite la Ateneul Roman si Opera, prin pregatirea unei cine pentru un om drag, prin pictura abstracta, prin drumetii in locuri demult uitate de lume. Eu asa vad frumosul!
Ma puteti gasi pe pagina personala de Facebook https://www.facebook.com/ioana.nitica, sau imi puteti scrie pe adresa de e-mail: [email protected]
Programari pentru consiliere psihologica: 0735533246 sau 0743162914.