Centrul de Resurse Juridice va invita joi, 19 iunie, de la ora 10, in Piata Ovidiu din Constanta la o dezbatere cu tema:Drepturile omului in institutiile pentru persoane cu dizabilitati mintale - Mecanismul de monitorizare independent”.
Dezbaterea are loc in cadrul Caravanei Lagaarele de langa tine” - o expozitie foto itineranta cu peste 120 de fotografii ce documenteaza viata celor 25.000 de copii si adulti ce traiesc in institutiile pentru persoane cu dizabilitati intelectuale si probleme de sanatate mintala din Romania.
Fotografiile au fost realizate in timpul vizitelor de monitorizare ale Centrului de Resurse Juridice in perioada 2014-2015, in cadrul campaniei Lagarele de langa tine” ce urmareste prevenirea incalcarii drepturilor persoanelor cu dizabilitati mintale institutionalizate.
Mentionam ca dupa fiecare vizita de monitorizare neanuntata, expertii CRJ intocmesc un raport pe care CRJil trimite apoi autoritatilor responsabile pentru informare si observatii. Ulterior, publicam pe site-ul propriu.
In fiecare raport impreuna cu raspunsurile autoritatilor, atunci cand le primim.n cadrul acestor vizite, pe care le realizam inca din 2003, am observat nenumarate nereguli si abuzuri in privinta respectarii drepturilor omului in institutiile pentru persoane cu dizabilitati mintale, iar accesul la justitie al beneficiarilor” este de facto inexistent.
De asemenea, pe baza informatiilor primite de la DGASPC la cererea noastra, am constatat cu stupoare ca numai in perioada 2011-2014 au murit aproximativ 1.462 de persoane aflate in ingrijire in astfel de institutii, si aceasta numai in jumatate din judetele tarii (cate ne-au raspuns).
In plus, majoritatea cauzelor de deces consemnate in documentele oficiale sunt cel putin indoielnice (pneumonie, retard mintal etc.), iar investigarea acestora se intampla rareori. Pentru o imagine mai clara asupra gravitatii situației, va recomandam sa consultati site-ul CRJ pentru a vedea harta deceselor”: http://bit.ly/1JIRix7.
De peste un deceniu, CRJ atrage atentia asupra numarului mare de persoane cu dizabilitati care decedeaza in conditii suspecte in institutiile de protectie sociala si de sanatate mintala din Romania.
In iulie 2014, Marea Camera a CEDO a aratat ca statul roman a oncalcat dreptul la viata al unui tanar cu dizabilitati intelectuale, decedat in Spitalul de psihiatrie din Poiana Mare, judetul Dolj. Hotararea Centrul de Resurse Juridice in numele lui Valentin Campeanu vs. Romania, poate fi citita aici: http://www.crj.ro/curtea-europeana-pentru-drepturile-omului-a-condamnat-romania-in-dosarul-crj-in-numele-lui-valentin-campeanu-vs-romania/.
In speranta ca v-am convis de importanta acestei dezbateri si ca agenda va permite, asteptam confirmarea dumneavoastra pentru participare la [email protected] sau la (0761) 505 708 pana cel tarziu miercuri, 17 iunie 2015.
Pentru mai multe detalii despre proiect, accesati www.crj.ro/lagarele-de-langa-tine si www.facebook.com/LagareleDeLangaTine.
Lagarele de langa tine” este un proiect initiat de Centrul de Resurse Juridice si finantat prin granturile SEE 2009 - 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Pentru detalii accesati www.fondong.fdsc.ro.