Conf. dr. Monica Luminos demonteaza un mit: Gerul nu omoara virusurile. Dimpotriva, virusul gripei rezista si la minus 70 de grade Celsius (Autoare: Magda Marincovici / mariustuca.ro)
Conferentiar doctor Monica Luminos este sefa sectiei de boli infectioase copii de la Institutul National Matei Bals. Zilnic, pune diagnostice de boli provocate de virusuri, bacterii, fungi. Acum, incepe sa bata virusul gripal. In privinta gripei din acest sezon, conf. dr. Monica Luminos spune ca se astepata la cazuri multe si severe.
- Auzim adesea: e bine ca e ger ca omoara virusurile. E vreo noima in zicerea aceasta?
- Virusul gripal rezista pana la minus 70 de grade Clesius. El poate fi conservat in congelatoare si poate fi studiat dupa zeci de ani. Este adevarat ca, atunci cand se incalzeste afara, la trecerea de la ger la frig, creste usor incidenta infectiilor respiratorii.
- De ce?
- Pentru ca ne miscam mai mult. Pentru ca si multe dintre persoanele care, atunci cand este ger stau in casa, acum se deplaseza. Si, astfel, virusul, care a rezistat fara probleme la temperaturi scazute, circula si el transmitand boala. Deci, putem face gripa tot anul, inclusiv la minus 25 de grade Celsius, daca am conditiile care favorizeaza aparitia ei. Dar cand scade termperatura aerului, copiii merg in colectivitati la gradinita, scoala, stam mai mult in spatii aglomerate, inchise (magazine, cinematografe etc.) ceea ce contribuie la raspandirea virusului. Deci, dimpotriva, cand este ger, virusul gripal se transmite mai usor.
- Daca nu ne-am vaccinat pana acum, o mai putem face de acum in colo?
- Vaccinarea de gripa se face pe parcursul intregului sezon gripal. Auzim de multe ori: a inceput epidemia si nu mai are rost sa ma mai vaccinez. Nu este adevarat: daca esti sanatos, te poti vaccina, pentru ca este nevoie de 10-14 zile pentru aparitia anticorpilor.
- Si aveti cazuri de gripa?
- Sigur. Gripa a inceput, dar nu suntem in epidemie. Avem cazuri de gripa A(H3N2).
- Sunt cazuri obisnuite, medii sau grave ?
- Cazurile cele mai grave apar spre sfarsitul epidemiei pentru ca se selecteaza niste mutante ceva mai rezistente. Se transmit interuman si apar forme mai grave, cu encefalite, miocardite, mielite, poliradiculonevrite etc.
- Mai exista ideea ca, iata, s-a vaccinat si tot a facut gripa. De fapt, care este realitatea?
- Cand spun ca avem gripa, se intelege ca avem la persoane nevaccinate. Mai rar, fac gripa persoanele vaccinate. Trebuie sa retinem ca exista virusul gripal A mai redutabil si virusul B, mai bland. Dar persoanele vaccinat care, totusi, fac gripa, o fac cu virusul B. Pe piata, este vaccinul trivalent, cu doua virusuri A si un virus B. Dar, in mod normal, sunt doua linii de virus B, iar in vaccin este cuprinsa numai una. Si s-a constatat ca, in sezoanele de gripa, de obicei, circula si cele doua linii de B. Exista si vaccin tetravalent, dar, din pacate, nu se gaseste la noi. Abia anul trecut a fost lansat pe piata si, la ora actuala, il au doar cateva tari. Este un vaccin eficient pentru ca acopera toata gama: doua virusuri A si doua virusuri B.
- Cum credeti ca va fi gripa in acest sezon?
- Ma astept la cazuri multe si chiar severe, deoarece, din pacate, intreband in jurul meu, mi-am dat seama ca lumea nu s-a vaccinat de gripa. In continuare, multi parinti nu accepta sa-si vaccineze copiii nu numai de gripa, dar resping vaccinuri care sunt capitale, cele mai importante pentru viata: tetanos, difeterie, poliomielita... Este o totala inconstienta.
- Asadar, vaccinul de gripa si mai putin leacurile babesti?
- Sunt unele remedii, dar, stiintific este demonstrat ca eficient cel care asigura protectie prin anticorpi, respectiv vaccinul. Sigur, exista si substante antivirale (oseltamivir), pentru persoane care nu se pot vaccina, printre care persoanele care au alergii severe ou. Dar aceste substante nu sunt miraculoase, pentru ca nu toate lumea le tolereaza. La unele persoane dau alergii, varsaturi.