De Ce News: Cine ii da dreptate lui Nicolaescu in afacerea spitalelor private (Autor: Val Valcu)

Eugen Nicolaescu, in ceea ce priveste suspendarea contractelor CNAS cu spitalele private? Raspunsul devine mai complicat, pe zi ce trece.
Pe mine m-a deranjat modul in care a fost promovata ideea: privatul e rau, mananca banii statului etc. Imi aminteste de propaganda... de trista amintire. Inteleg ca ministrul si-a mai nuantat proiectul si ca, acolo unde nu exista oferta din partea sistemului public, asiguratii vor putea merge la privat.
Principala problema e ca ideea a fost lansata intr-un moment sensibil, cand companiile occidentale pregatesc investitii si parteneriate pentru trimiterea unor pacienti in clinicile din Est, mai ieftine, in loc sa atraga in occident medicii nostri. Ca semnal, masura nu da prea multa incredere investitorilor.
As fi putut intelege un cinstit: e groasa! Visteria e goala, criza cat casa, ori salvam spitalele de stat, ori le inchidem! In acest sens, de ce sa nu renuntam chiar la CNAS, ca are alocate 3% din fondurile proprii, pentru functionare?
In fine, ezit in lupta cu ministrul Nicolaescu pentru apararea spitalelor private dupa ce le-am vazut sustinatorii. Baronetul din feudele judetene a protestat, ba chiar a trecut la amenintari cu demiterea din guvern a ministrului. Ce-i priveste pe ei taierea fondurilor pentru spitalele private mari din Bucuresti si alte cateva orase? Daca se plang fiindca au interese in micile capuse din jurul spitalelor judetene, atunci poti sa te bucuri ca tipa: inseamna ca i-a lovit unde trebuie. Din aceasta perspectiva, razboiul e unul justificat. Ramane de vazut daca vor fi sau nu victime colaterale, printre pacienti.