MAGAZIN: Submarinele rusesti si obiectele neidentificate submersibile / Autor: DAN D. FARCAS
(Continuare)
A.S. Kuzovkin, ufolog si cunoscut autor sovietic, a fost implicat in cercetarea OZN dupa ce a observat un astfel de obiect in 1964. Fizician prin formatie, el a investigat subiecte ecologice si fenomene anormale pentru revista foarte populara Vokrug Sveta. El a mentionat in scrierile sale ca in timp ce vizita orasul port Sevastopol, s-a intalnit cu oceanologi care au coborat cu batiscafuri in adancurile Marii Negre. Ei au observat aici, printre altele, un obiect care semana cu o roata, in pozitie verticala, mare cat o cladire de zece etaje. Obiectul a ramas imobil pentru un timp, apoi a basculat intr-o pozitie orizontala, a inceput sa se roteasca si a plecat.
O alta observatie OZN a avut loc in luna iulie 1978, in Marea Mediterana, la 37 de grade latitudine nordica si 3 grade 40 de minute longitudine estica. In jurul orei 8 dimineata, marinarii navei sovietice Yargora au observat un obiect in forma de sfera aplatizata, de culoarea perlei albe. In partea inferioara avea trei excrescente, ca niste antene. Obiectul s-a deplasat pe cer de la est spre vest. Comandantul navei, capitanul Cerepanov, a trimis imediat o radiograma la Moscova, la Academia Sovietica de Stiinte. Nu a primit niciodata vreun raspuns.
La 26 decembrie 2002, tabloidul rus Jizny a publicat un interviu, despre observatiile sovietice de OZN-uri, cu Evghenii Litvinov, presedintele din acel moment al Comisiei fenomenelor anormale al Societatii Geografice Ruse din Sankt Petersburg. Societatea, infiintata in 1980, a studiat zeci de mii de cazuri de OZN-uri, si a ajuns la concluzia ca OZN-urile sunt reale si nu reprezinta fenomene naturale, sau obiecte create de om.
Litvinov, fost ofiter al marinei militare sovietice, a relatat ca initial nu credea in informatiile privind OZN-urile, care apareau in diverse publicatii. Apoi a venit iarna 1979-1980 si mai multe incidente au zguduit Flota de Nord, fortand Statul Major General sovietic sa ia in serios fenomenul.
Intre altele, obiectele neidentificate au vizitat o baza de submarine sovietice de la Dvina de Vest (in apropiere de Riga) in fiecare saptamana, timp de sase luni. Erau niste aparitii in forma de discuri, care pluteau deasupra zonelor de pregatire a armamentelor (mine, torpile si arme nucleare). OZN-urile au zburat, de asemenea, deasupra unui oras militar sovietic ultra-secret aflat aici. In timp ce personalul militar observa cu ochiul liber, de la sol, farfuriile zburatoare, radarele antiaeriene nu inregistrau nimic. Capitanul Beregovoy, seful Informatiilor Navale pentru Flota de Nord, a ordonat sa fie luate fotografii ale OZN-urilor, dar pelicula nu a reusit sa capteze niciodata nimic.
Sovieticii erau preocupati, incercand sa afle natura OZN-urilor care zburau deasupra capetelor lor. Initial au suspectat aeronave NATO, dar apoi li s-a explicat ca potentialii adversari nu au o astfel de tehnologie. Pentru a preveni panica, comandantii au spus militarilor in subordine ca OZN-urile observate erau de fapt nave fabricate de sovietici, si ca au asistat la niste teste in curs de desfasurare.
(Va urma)