Magda Marincovici (Jurnalul National) - Institutul Clinic Fundeni: Anual, milioane de analize, sute de transplanturi si peste o suta de mii de pacienti internati

Institutul Clinic Fundeni, 2013. Peste 100.000 de pacienti internati, efectuarea a peste 300.000 de consultatii si 6.000.000 de analize si investigatii, a peste 100 de transplanturi hepatice, a aproximativ jumatate din totalul transplanturilor renale realizate in tara noastra, a peste 100 de transplanturi medulare si a aproape 800 de interventii chirurgicale robotice. Acesta este Institutul Clinic Fundeni (ICF), care reprezinta o speranta pentru foarte multi pacienti internati aici, 70% din tara si restul din Bucuresti . Si nu este nici o exagerare cand managerul ICF, dr. Carmen Orban spune ca, "daca un aparat din acest spital s-a stricat, are de suferit foarte multa lumea".
Dar mai cu seama, "ICF este spirit de colaborare, de altfel, o caracteristica a Institulului nostru, cu care ne mandrim si careia ii datoram in mare masura rezultatele obtinute", precizeaza dr. Carmen Orban, cu ocazia "Zilelor ICF". Cu acelasi prilej, ministrul Eugen Nicolaescu sublinia ca "ICF inseamna elita medicinii romanesti cu doi exponenti in cele mai inalte functii: prof. dr. Irinel Popescu, presedintele Academiei de Stiinte Medicale, si prof. dr. Ionel Sinescu, rectorul UMF "Carol Davila".
In opinia prof. dr. Irinel Popescu, seful Centrului de Boli Digestive si Transplant Hepatic, ICF a fost proiectat inca de la inceput, adica in urma cu 64 de ani, sa fie o unitate medicala de excelenta. Si iata ca, in continuare, aici se face medicina de un inalt nivel profesional. Prof. dr. Irinel Popescu a anuntat ca, in cel mult doi ani, aici se va deschie un centru de excelenta in medicina translationala. ,,In centrul pe care il conduc la inceput a fost infiintata o banca de tumori, dupa aceea un laborator de genomica si proteomica, dupa aceea un laborator de terapie celulara, in conditiile in care exista deja o baza experimentala si mai nou toate acestea exista intentia de a le aduna intr-o cladire moderna, care se va numi Centru de Excelenta in Medicina Translationala, care este deja proiectata. Constructia va incepe in curand si intr-un an jumatate, maximum doi speram sa fie gata si sa fie una dintre cele mai moderne unitati de cercetare in domeniu", a explicat prof. Irinel Popescu.
Printre afectiunile vizate de activitatea noului centru de excelenta din cadrul Institutului se numara cancerele digestive si pulmonare, infectiile virale si bacteriene, bolile metabolice, afectiunile hepatice si cele ale tubului digestiv. In noul centru vor fi comasate actualele laboratoare din Institutului, continuandu-se cercetarile de genomica si proteomica, mai ales cu specific oncologic.