Jurnalul National : Un miliard de oameni nu au closete. In tara noastra, peste 40% dintre WC-uri sunt in afara casei (Autoare : Magda Marincovici)
La nivel global, aproximativ un miliard de persoane nu au acces la toaleta, ceea ce constituie o cauza a raspandirii multor boli, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Asta inseamna ca nici in camp, nici in padure, nici aiurea, ci doar la toaleta, pentru a limita riscul extinderii unor boli. OMS arata cu degetul spre epidemia de febra hemoragica Ebola care face victime chiar la aceasta ora. OMS are in vizor, de exemplu, Nigeria, unde exista practica defecarii oriunde si care poate contribui la propagarea virusului Ebola prin fluidele biologice ce provin de la om.
In Liberia, tara cea mai afectata de epidemia Ebola, aproximativ jumatate din cei 4,2 milioane de locuitori nu folosesc toaleta. In Sierra Leone, alta tara cu focare epidemicede Ebola, se estimeaza ca 28% din populatie nu are toaleta. In fata aceastei realitati, OMS solicita renuntarea la aceasta practica.
Rportul OMS consacrat acestui fenomen periculos subliniaza ca lipsa finantarii continua sa limiteze accesul populatiilor din multe zone geografice la apa si toaleta. In Africa sahariana, unde 25% din populatie practica defecarea aiurea, estimarile arata ca un copil moare la fiecare doua minute si jumatate dupa ce a baut apa nepotabila si nu beneficiaza de conditii igienice inainte si dupa ce isi face nevoile.
Este timpul de a actiona (...) nu stim deocamdata care va fi agenda pentru dezvoltarea durabila dupa 2015, dar stim ca apa si conditiile de igiena trebuie sa fie prioritati cheie, daca vrem sa avem un viitor care sa permita fiecaruia sa beneficieze de o viata sanatoasa, demna si prospera, subliniaza, in prezentarea acestui raport, Michel Jarraud, responsabil OMS si secretar general al Organizatiei Mondiale a Meteorologiei.
Cifrele sunt lamuritoare. Din acest un miliard de persoane care nu au closete, 825 de milioane sunt concentrate in doar 10 tari: 5 in Asia ( India " 597 de milioane, Indonezia, Pakistan, Nepal si China). In Africa, Nigeria (39 de milioane de locuitori) se plaseaza inaintea altor tari cu probleme similare (Etiopia, Sudan, Niger, Mozambic).
Aceste cifre inspaimantatoare au fost date publicitatii cu ocazia Zilei Mondiale a WC-urilor (19 noiembrie), sub patronajul ONU. In acest an, un antreprenor din Singapore, Jack Sim, a facut apel la toti cei care au privilegiul de a avea toaleta sa faca poze si sa le posteze pe retele de socializare. Buna si aceasta initiativa, dar mai bine sa luam aminte la niste cifre seci. In prezent, in lume, spune Organizatia Natiunilor Unite, sunt mai multe telefoane mobile decat closete cu canalizare. Concret: in prezent, sunt 6 miliarde de telefoane mobile, dar 1,2 miliarde de oameni din totalul de vreo 7 miliarde traitori pe acest Pamant, nu au apa curent si 2,4 miliarde, nu au acces la canalizare. Potrivit unui raport al UE, publicat anul trecut, in Romania, aproape 40% dintre closete sunt in exteriorul casei. In schimb, in Danemarca, Spania, Olanda si Suedia, procentul este zero.