Constiinta unui Liberal de Stanga: Previziunile unui optimist bine informat

• Prieteni, nu stiu cum va fi 2014. Nici aici, nici in lume. Sper ca paralela cu 1914 sa fie doar o gaselnita gazetareasca. Din pacate, pana si analiza politica incepe sa se tabloidizeze. Dar, indiferent de asta, in lume se acumuleaza tensiuni tot mai mari, care, asa cum vad eu lucrurile, nu se pot elimina decat violent. Sistemul mondial rezultat in urma celui de-al Doilea Razboi mondial, cu institutiile aferente, este caduc, si a devenit nefunctional. Nimeni nu vrea sa puna altceva in loc.
• UE, care ne intereseaza pe noi, este tot mai putin relevanta, birocratia bruxelleza o sufoca, ii lipseste dorinta de a se inventa, si este dominata de o Germanie revansarda, care nu are nimic de propus decat o disciplina prusaca. Europa se marginalizeaza, isi pierde sufletul, si isi bate joc de valorile sale fondatoare.
• SUA au ratat tot ce si-au propus: G 20 n-a schimbat nimic in arhitectura financiara internationala, Orientul Mijlociu e un viespar si mai mare decat era, teroristii zburda pe campii, Irakul si Afganistanul sunt praf si pulbere, primavara araba este un cosmat sangeros, iar in interiorul SUA democratia seamana tot mai mult a stalinism digital!
• Ascensiunea Chinei ar fi o veste buna, daca nu ar fi ombilical legata de SUA, pe care le imita pana la greata. Deocamdata China nu are nimic de propus lumii, in afara de abilitatea de a produce orice, in orice cantitati.
• Romania, cum o stiti, este cel mai mare spital de nebuni cu pacientii in libertate, ca sa zic asa. 2014 va fi an electoral, si cu asta am spus tot. Vom avea un nou presedinte, care va fi un basescu cu alt chip, si, poate, fara chelie. Cu trei capitale, efect pervers al "integrarii euro-atlantice", decizia la Bucuresti este paralizata. Economia este divizata, iar partea ei cea mai profitabila nu mai este romaneasca. Consecinta? Oricat de mare ar fi cresterea economica, romanii nu vor profita de ea, tara nu se va dezvolta, iar saracia se va acdentua. Faptul ca Isarescu ne spune ca ne trebuie inca cel putin un deceniu pana la trecerea la euro rezuma buda economica si sociala in care ne aflam.
• Pe scurt, nu ne asteapta nimic bun. Daca ma insel, sunt primul care sa ma bucur. Care bucurie si la voi sa fie! La anu si la Falfani!