Senatorul Florinel Butnaru a sustinut o DECLARATIE POLITICA, intitulata "Cardul de sanatate", pe care o puteti citi in continuare.

De foarte multi ani, poate mai bine de un deceniu chiar, se vorbeste despre introducerea unui card de sanatate la nivel national. Cu toate acestea, inclusiv la ora actuala, lucrurile nu sunt inca implementate, lucrandu-se in continuare la crearea acestui card.
Importanta unui card unic de sanatate pentru fiecare cetatean este majora in societatea actuala. Beneficiile sale sunt multiple pentru sistemul de sanatate si nu numai. Astfel, prin introducerea acestui card ne vom alinia in sfarsit directivei europene care ne vorbeste despre dreptul fiecaruia dintre noi de a ne alege doctorul.
Mai mult decat atat, prin implementarea si folosirea acestui card se va ajunge la o transparenta in sistemul medical, de care avem atat de mare nevoie. De altfel, acest card va eficientiza actul medical prin reducerea timpului acordat anumitor chestiuni tehnice sau administrative, permitand accesul personalului medical in mod rapid la baza de date care ii va furniza elementele necesare privind starea de sanatate si istoricul medical al pacientului.
Desigur, pentru ca acest card sa functioneze in mod real, este nevoie de o centralizare a tuturor datelor din institutiile si centrele medicale, precum si despre personalul medical, pentru a furniza in mod concret datele necesare desfasurarii anumitor activitati sanitare. De aceea trebuie sa se lucreze, in paralel, la unificarea sistemului medical, pentru a avea, desigur, si un control sporit asupra realitatii din cadrul acestui domeniu.
Nu se poate, stimati colegi, sa nu actionam pentru implementarea rapida si corecta a acestui instrument extraordinar pentru sistemul de sanatate national. Fiecare dintre noi trebuie sa faca toate demersurile necesare pentru a sprijini acest fapt, avand obligatia de a ne asigura ca acest card unic de sanatate va fi in sfarsit introdus in practica medicala curenta. Mai mult decat atat, este nevoie si dupa aceea sa ne concentram atentia asupra promovarii utilizarii acestuia in mod corect.