Senatorul Florinel Butnaru a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Ingrijirile la domiciliu. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Un subiect prea putin abordat, ingrijirea la domiciliu specializata poate fi o alternativa eficienta a spitalelor de recuperare si in Romania. Datele oficiale confirma o nevoie in crestere fata de cele doua categorii de servicii de ingrijire la domiciliu, sociale si medicale, atat de importante pentru imbunatatirea calitatii vietii beneficiarului. In plus, ingrijirea la domiciliu a dovedit a fi mult mai economica si calitativa fata de institutionalizare.
Mai exact, ingrijirea la domiciliu profesionalizata inseamna personal specializat pentru toate categoriile de nevoi, fie ca vorbim de servicii sociale, fie ca vorbim de servicii medicale. Astfel spus, acest tip de ingrijire include si capacitatea de observare a beneficiarului, a starii psihice si emotionale a acestuia, respectiv alcatuirea planului individualizat de ingrijire, identificarea nevoilor si a situatiilor aparute in cadrul ingrijirii. Ne putem referi la servicii suplimentare daca luam in considerare tratamentele de recuperare la domiciliu, aspect in prezent cvasi-absent din lista de servicii de ingrijire.
In contextul gamei de servicii incluse de ingrijirea la domiciliu, se poate aminti reabilitarea functionala, concept care se refera la dependenta determinata de o multitudine de patologii congenitale sau dobandite, neurologice, degenerative, oncologice si post-traumatice care beneficiaza de acest tip de tratament. Din pacate, cei mai multi nu stiu ca pot recupera sau ca pot compensa o parte din functiile pierdute sau nu pot accesa aceste tratamente, in special, din cauza costurilor ridicate.
Un alt aspect important, strans legat de subietc, este educarea membrilor familiei pentru a fi capabili sa ajute eficient bolnavul, adica sa-l incurajeze sa-si foloseasca abilitatile pastrate, avantajul fiind dublu: reducerea sarcinilor membrilor familiei si, cel mai important, cresterea increderii de sine a pacientului, respectiv diminuarea sentimentului de inutilitate sau povara.
Din pacate, nu s-a facut o evaluare reala a acestor nevoi, dar daca ne gandim la faptul ca imbatranirea populatiei este din ce in ce mai pregnanta si concomitent se instaleaza diverse tipuri de dependente, este evident ca necesitatea acestui gen de servicii este in crestere.
Se estimeaza ca peste 20% din populatia varstnica a Romaniei are nevoie de servicii de ingrijire la domiciliu, dar doar o foarte mica parte dintre varstnici beneficiaza de aceste servicii si asta fara sa socotim ingrijirile temporare post-spitalizare necesare indiferent de varsta si ingrijirile paliative. In acest sens, unul din cinci romani de peste 65 de ani are nevoie de ingrijiri la domiciliu, doar doi dintr-o mie beneficiaza de astfel de servicii. Asistenta gratuita la domiciliu este un drept prevazut de lege, dar, de cele mai multe ori, banii alocati de CAS in acest sens sunt insuficienti.
Astfel, din rapoartele CAS teritoriale se observa ca nici jumatate din solicitari (pentru ingrijiri tempoare) nu pot fi onorate si asta in conditiile in care majoritatea celor care au nevoie de aceste servicii nici nu stiu ca ele exista sau cum ar putea beneficia de ele, referindu-ne aici si la bolnavii psihici si la cei cu demente.
Beneficiarii ingrijirilor medicale la domiciliu sunt persoane cu afectiuni acute si/sau cronice, care prezinta un anumit nivel de dependenta si o capacitate limitata de a se deplasa la o unitate sanitara in vederea asigurarii ingrijirilor si tratamentelor recomandate de medici.
In acest context, impactul serviciilor de ingrijire la domiciliu asupra sistemului de sanatate este major. In primul rand asigura continuitatea actului medical corect la domiciliu, apoi se evita internarile repetate ale unor bolnavi cronici, nejustificate din punct de vedere medical, scade numarul solicitarilor serviciului de urgenta sau a medicilor de familie in situatii care nu necesita prezenta acestora, in final ajungem iarasi la costuri semnificativ mai mici dar si la reducerea aglomerarii inutile a spitalelor sau ambulatoriilor de specialitate.
Este nevoie de o analiza aprofundata a sistemului de acordare a ingrijirii la domiciliu, acesta fiind conturat corespunzator in plan teoretic, dar existand numeroase aspecte in plan concret care trebuie sa dobandeasca o configuratie noua, pentru a ne asigura ca sistemul este, in definitiv, functional.