Hipertensiunea arteriala: Principala cauza a bolilor de inima si responsabila pentru 62% din decesele din tara noastra / mariustuca.ro / Autoare: Magda Marincovici
Societatea Romana de Hipertensiune (SRH) avertizeaza ca , motiv pentru care va derula studiul SEPHAR editia a III-a, ce are ca obiectiv prevenirea si informarea populatiei asupra riscurilor hipertensiunii.
Studiul SEPHAR III se va desfasura in perioadele 16 noiembrie - 23 noiembrie 2015 si 15 februarie - 30 aprilie 2016, la nivel national, pe un esantion de 2000 de persoane adulte.
Studiul Epidemiologic asupra Prevalentei Hipertensiunii Arteriale si a Riscului cardiovascular in Romania - SEPHAR III continua edițiile SEPHAR I si SEPHAR II care au evidentiat ca hipertensiunea arteriala este principala cauza a bolilor cardiovasculare si este responsabila pentru 62% din totalul deceselor, in Romania.
- Rezultatele SEPHAR III vor fi un pas important in managementul bolilor cardiovasculare la nivel national si ne vor ajuta sa implementam pe viitor, cele mai bune metode de preventie a acestor afectiuni. Pentru politicile guvernamentale de sanatate, cunoasterea prevalentei factorilor de risc dependenti de stilul de viata, care determina problemele cardiovasculare si tendinta de evolutie a acestora, sunt elemente foarte importante. Ne dorim o crestere a nivelului de asistenta medicala primara in Romania, alaturi de cultivarea unui stil de alimentatie sanatos, imbinat cu activitatea fizica. Cresterea nivelului de educatie legata de sanatate, alaturi de imbunatatirea venitului mediu, sunt masuri care ar contribui si ele la imbunatatirea sanatatii populatiei, pe termen lung, a declarat prof. dr. Maria Dorobantu, presedintele Societatii Romane de Hipertensiune si coordonatorul studiului SEPHAR.
Potrivit rezultatelor disponibile pana in prezent, in tara noastra exista o tendinta de reducere cu 10,7% a prevalentei hipertensiunii arteriale. Pe de alta parte, gradul de informare a populatiei si nivelul de constientizare a pericolelor legate de hipertensiunea arteriala s-au imbunatatit, crescand in ultimii ani de la 44,26% la 69,55%, iar complianta la tratament a crescut la 52,2%, cu alte cuvinte numarul persoanelor cu hipertensiune arteriala aflate sub control s-a dublat.
Totusi, Romania se mentine in randul tarilor in care prevalenta hipertensiunii arteriale este ridicata (40,4%).
Specialistii spun ca bolile cardiovasculare pot fi prevenite. Pentru aceasta ei ne recomanda schimbarea esentiala a stilului de viata si, implicit, reducerea factorilor de risc asociati acestora, precum fumatul, alimentatia nesanatoasa, obezitatea, inactivitatea fizica si consumul iresponsabil de alcool.