Moshe Mordechai blog: Nein, bitte, kiria Merkel!
Referendumul grecilor s-a incheiat cu un rezultat extrem de clar: 61,3% dintre cei care au participat la vot au respins propunerea troikai europene, spunand un NU ferm programului propus de (Berlin) Bruxelles. Cu toate acestea, nu exista foarte multe motive de bucurie pentru Tsipras. Referendumul a trecut, a obtinut legitimitatea pe care si-o dorea, acum trebuie sa vina si cu solutii, iar asta e partea cea mai grea. De altfel, imediat dupa incheierea referendumului, ministrul sau de finante, Varoufakis, si-a anuntat demisia, explicand ca absenta sa i-ar putea face mai binevoitori (?) pe partenerii europeni.
La alegerile din 15 ianuarie 2015, SYRIZA, partidul condus de Alexis Tsipras, a obtinutul primul loc, cu 36% din voturile exprimate. ceea ce i-a adus 99 de locuri, din cele 300 ale Parlamentului Elen. Sistemul electoral din Grecia prevede ca doar 250 de fotolii parlamentare sunt obtinute prin vot direct, iar restul de 50 merg automat catre partidul aflat pe primul loc (e o modalitatea interesanta de a anula nevoia de uneperisme), astfel Syriza lui Tsipras primeste si bonificatia de 50 de mandate, ajungand la 149. Dupa o scurta negociere cu ANEL (Grecii Independenti, o grupare populista de dreapta), constituie majoritatea necesara si guvernul lui Tsipras isi poate incepe mandatul.
Explicatia de mai sus e necesara pentru a putea intelege de ce, politiceste, inainte de a incheia vreun acord cu creditorii, Tsipras avea nevoie de un spor consistent de legitimitate, pe care l-a si obtinut dupa referendumul de ieri. Jocul lui Tsipras, sunt tentat sa cred, a fost unul mai degraba politic. Ieri, grecilor nu li s-au oferit doua optiuni, una propusa de Bruxelles si eventual o alta propusa de Atena, ci acceptarea sau nu a propunerii Bruxelles-ului. Atat. In lipsa unei solutii concrete, pe care sa o aseze pe masa discutiilor, referendumul nu a rezolvat nimic din problema de fond, are in schimb meritul de a-i oferi un alibi lui Tsipras, pentru orice viitoare intelegere, dar mai ales este extrem de important pentru ca, prin votul lor, grecii au intarit pozitia premierului lor in negocierile cu Troika.
Exista suficient de multi SPECIALISTI in economie care vor spori toata galagia din jurul acestui subiect, asa ca nu am sa intru in discutia lunga si complicata despre cauzele si istoria actualei CRIZE GRECESTI. De fapt principala cauza o reprezinta tocmai SPECIALISTII in economie. Coruptia de la Atena, este fara indoiala, una dintre cauze. Totusi, situatia in care s-a ajuns are explicatii ceva mai complicate. Spirala datoriilor in care s-a pierdut Atena dupa 2009, explozia datoriei publice de la 90 la 110% din PIB, iar apoi, sub mandatul lui Samaras, la 170%, demonstreaza limpede ca solutiile propuse constant de catre EXPERTII Troikai au fost total inadecvate. Programul de austeritate, majorarea taxelor, privatizarile fortate si esuate, salvarea bancilor cu capital strain si intrarea intr-o ametitoare spirala a indatorarii, toate acestea au fost solutiile propuse de Troika si acceptate de catre Atena. Rezultatul e cel care se vede.
Problema care inca nu si-a gasit un raspuns, adevarata problema, nu este cea a datoriilor grecesti, ci una mult mai serioasa, mult mai profunda, care a generat ieri doar prima unda seismica: esecul constructiei europene. Dupa votul de ieri din Grecia, ceva trebuie sa se schimbe in aceasta privinta. Desi un proiect generos in enunt, Uniunea Europeana a devenit o constructie bizara, in care se invoca nevoia de unitate, coeziune, politici comune, etc., dar in care functioneaza, de fapt, doua europe. De o parte exista o Europa a celor puternici, care se cred indreptatiti sa ia decizii in numele tuturor, conform propriilor nevoi, de cealalta parte se afla Europa celor mici, carora li se cere sa accepte fara cracnire deciziile celor mari. Politicile de care are nevoie Berlinul nu sunt, nu de putine ori, deloc potrivite pentru statele mai mici, pentru economiile mai fragile, dar Germania Angelei Merkel are forta de a impune acele decizii, folosind mereu argumentul ca Germania este MOTORUL CONSTRUCTIEI EUROPENE. In acest fel, intreaga constructie europeana este subsumata intereselor celor puternici, coeziunea ramanand doar o poveste. In actuala constructie europeana este obligatoriu sa tii seama de interesele, dar si de specificitatile Germaniei, dar e inacceptabil sa iei seama si la interesele si specificitatile Greciei, de exemplu.
Uniunea Europeana va trebui sa schimbe rapid ceva. Toate discutiile pe care le-am auzit in ultimele zile arata ca ceva nu e in regula. Cum poate fi blamat, insultat un intreg popor doar pentru ca programul pe care i l-au impus altii e falimentar? Cata vreme Sudul va mai fi etichetat drept lenes si neproductiv cata vreme cea mai mare parte din hrana Europei vine din acel Sud? Si toate acestea doar pentru ca deciziile sunt impuse de PUTERNICII din nord. Europa comunitara are o problema. Imaginati-va ca in Statele Unite s-ar pune problema unei California-exit, doar pentru ca statul Californian are o uriasa problema financiara (iar problemele Californiei sunt mult mai serioase decat ale Greciei!). Tot astfel, ne putem aminti ca SUA reprezinta cel mai mare datornic al planetei, dar nicio secunda creditorii sai, dintre care China e cel mai important, nu au vorbit despre lenea americanilor.
Un exemplu simplu ar putea explica ce fel functioneaza actuala UE. Un lant german de supermarketuri se extinde in Romania folosind aproape un miliard de euro, bani europeni, deci bani publici. In acest lant de supermarketuri lucreaza salariati romani, care sunt platiti doar cu o fractie din ce primesc salariati de la acelasi lant acasa, in Germania. Si asta desi profiturile per magazin din Romania sunt net superioare celor din Germania. In acest lant de supermarketuri sunt vandute, la preturi de nimic, produse grecesti (exista periodic promotii numite SAPTAMANA GRECEASCA). Profitul pleaca in intregime in Germania. Banii europeni au ajutat acest profit sa ajunga in Germania, dar nu au facut nimic pentru salariatul roman sau prapaditul de fermier grec. Acestora li se explica simplu: v-am dat locuri de munca, in statele voastre falite.
Referendumul din Grecia a trimis un puternic semnal. Care, foarte probabil, va fi ignorat. Si atunci va mai veni, de undeva, un alt semnal, mai puternic, apoi altul si mai puternic, pana cand acestea nu vor mai putea fi ignorate. Nu cred ca Tsipras are solutii, nu cred ca are foarte multe optiuni de negociere, dar ceea ce s-a schimbat este ca nici cei din Troika nu-si mai pot permite sa bata cu pumnul in masa. Grecii, inventatorii democratiei, ne-au mai dat o lectie, ne-au aratat ca se poate negocia si altfel decat in genunchi. Nu si-au rezolvat niciuna dintre probleme, dar si-au afirmat raspicat nevoia de demnitate. Iar de asta va trebui sa se tina seama.
Solidaritatea europeana s-a vazut doar la nivelul strazii. In multe capitale europene. Iar asta conteaza.
P.S. Au devenit insuportabili clantaii de dreapta de pe la noi, care din postura de vesnici atarnatori, de sinecuristi de cariera si mereu lefegii la stat se cred calificati pentru a vorbi despre harnicie. Insultarea unui intreg popor, doar pentru ca alege sa stea drept atunci cand i se cere sa ingenuncheze, e deja prea mult. Noi romanii ar trebui sa stim bine asta. Iar atunci cand tocmai la TVR (institutie falimentara, cu uriase datorii!) se gasesc sa dea cu scuipat e semn ca ne-am pierdut orice urma de bun-simt. Vad ca sunt destui care cred ca daca ii pupa in dos pe cei puternici, au devenit si ei importanti, puternici, doar pentru ca buzele lor sunt bine lipite de dosul celor puternici. Nu, monser, nu. Unul care pupa in dos e doar unul care pupa in dos si-atat.
Sursa: moshemordechai.ro