Gheorghe Peltecu este un medic ginecolog roman, specializat in chirurgie laparoscopica, (laparoscopie), chirurgie oncologica si colposcopie. Este sef de clinica si director al Spitalului Filantropia din Bucuresti, si profesor universitar la Catedra de Obstetrica-Ginecologie din cadrul aceluiasi spital. Realizarile sale includ renovarea Spitalului Filantropia, cea mai veche maternitate din Bucuresti, cat si echiparea acestuia cu aparatura de ultima generatie, ridicandu-l la rangul unei maternitati occidentale.
Din 2006 pana in prezent ocupa postul de presedinte al Comisiei Consultative de Obstetrica Ginecologie a Ministerului Sanatatii.
Acesta a acordat un interviu in exclusivitate pentru www.estiri.ro, cu prilejul aniversarii bicentenarului Spitalului Filantropia.

- Ce inseamna pentru dvs. semnificatia acestei sarbatori, ca medic, dar si pentru Spitalul Filantropia?
- Este realmente un moment important, pentru ca am venit in acest spital ca medic rezident si l-am cunoscut in forma lui veche, am contribuit la refacerea lui. Ma consider azi fericitul privitor al realizarilor din ultimii ani! Deci e un moment emotionant si un moment de realitate profesionala pe care o privesc obiectiv si de care sunt multumit.
- Sunt din ce in ce mai multe cazuri de femei care se imbolnavesc de cancer si care, dupa chimioterapie, isi doresc, totusi, sa aiba copii. Ce sanse are o femeie sa aiba copii dupa un tratament oncologic?
- Sunt femei care au cancer la san sau cu alta localizare, genitala. Prognosticul existent astazi este, in orice caz, mult mai optimist decat in urma cu 10 - 15 ani, pentru ca exista tehnologii de reproducere asistata care permit depasirea acestei dificultati, uneori chiar si cu metode mult mai simple.
- La cat timp dupa tratamentul citostatic are voie o femeie sa aiba o sarcina?
- Daca va ganditi la cancerul de san, care este considerat practic, vindecabil, o femeie care a depasit doi ani de la tratamentul cu succes al cancerului de san nu va fi descurajata sa aiba copii. S-a dovedit ca poate sa aiba, cu siguranta, copii, si noi avem in spital femei care au fost tratate de cancerul de san si care au nascut ulterior copii sanatosi.
- Cat la suta au sanse aceste femei sa aiba copii dupa tratamentul citostatic?
- E greu sa va dau niste cifre statistice, dar pacientele pe care noi le-am tratat si care au avut cancer de san si ulterior au nascut sunt inca in viata!
- In cazul unei femei care a facut tratament citostatic si dupa aceea urmeaza tratament hormonal, de exemplu cu Zoladex si Tamoxifen, cat timp trebuie sa mai astepte pentru a concepe un copil?
- Doi ani dupa terminarea tratamentului citostatic si doua-trei luni dupa terminarea tratamentului hormonal.
- Sunt in Romania mame care dau nastere unor copii cu malformatii congenitale. Cum pot fi depistate acestea din timp?
- Este iar un exemplu la care va pot raspunde cu experienta proprie a Spitalului Filantropia. Am intuit importanta acestui aspect al patologiei si atunci am dezvoltat un departament de medicina materno-fetala. Este singurul din Bucuresti care este acreditat de Ministerul Sanatatii si in care lucreaza mai multi medici, dintre care trei au fost formati in cel mai bun centru de medicina materno-fetala din Europa si s-au reintors la noi.
- Care sunt acesti medici?
- Dr. Alina Veduta, Dr. Ana-Maria Vayna si dr. Anca Simionescu. Si ceilalti medici sunt la fel de bine pregatiti.