Senatorul Florian Bodog a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Interesele economice nu trebuie sa prevaleze asupra protejarii sanatatii romanilor. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In declaratia mea de astazi ma vad nevoit sa reiau un subiect important despre care am mai vorbit aici, la tribuna Parlamentului. Din pacate insa, evolutiile din ultimele saptamani ma obliga sa iau din nou pozitie si sa adresez un apel ferm catre colegii nostri deputati: va rog sa nu mai blocati adoptarea proiectului de lege privind interzicerea fumatului in spatiile publice!
Nu inteleg decizia de a scoate proiectul de pe ordinea de zi a plenului Camerei chiar inainte de votul final, mai ales ca motivul invocat nu sta in picioare. Din punctul meu de vedere s-a gasit un pretext pentru a tergiversa adoptarea legii, ceea ce este regretabil, pentru ca niciun interes economic nu trebuie sa prevaleze asupra interesului public privind protejarea sanatatii romanilor, mai ales a generatiilor tinere!
Din punctul meu de vedere si nu numai, amendamentul prin care se interzice afisarea tigarilor in locurile obligatorii de trecere din magazine este unul de bun simt si nu incalca nicio regula concurentiala. Este un amendament care se conformeaza atat legilor nationale cat si dreptului si practicii europene. Directiva europeana care reglementeaza produsele din tutun (2014/40) prevede clar ca pentru asigurarea unui nivel inalt de protectie a sanatatii, in special pentru tineri, statele membre ar trebui sa impiedice vanzarile de astfel de produse copiilor si adolescentilor, adoptand masuri adecvate de stabilire si aplicare a limitelor de varsta. Mai mult, Recomandarea 2003/54 a Consiliului prevede ca statele membre ar trebui sa adopte legi prin care sa interzica orice masura care poate ajunge la copii si adolescenti si prin care se promoveaza produsele din tutun. Asadar, avem de a face cu o prevedere legala care se incadreaza in dreptul european si care nu poate fi considerata sub nicio forma o masura anticoncurentiala, ci o masura care protejeaza sanatatea oamenilor.
As dori sa punctez un lucru: schimbarea Legii nr.349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun nu este indreptata impotriva fumatorilor sau a companiilor producatoare de tutun. Nu asa trebuie interpretata aceasta modificare legislativa. Noua lege nu vine sa discrimineze pe cineva sau sa faca rau cuiva. Nu! Din contra, ea vine sa faca un bine si sa indrepte lucrurile. Este o lege in favoarea celor care vor sa isi protejeze sanatatea si nu mai doresc sa fie victimele fumatului pasiv. Este o lege a normalitatii care se aplica in toate tarile civilizate. Toti trebuie sa intelegem un lucru, fie ca ne place, fie ca nu: fumatul in spatiile publice nu este un drept, pe cand sanatatea este un drept al fiecarui roman, un drept care trebuie protejat de statul roman!
Sper din tot sufletul in gandul bun al colegilor deputati care gestioneaza aceasta problema si ca vor face tot ceea ce le sta in putinta pentru ca proiectul de lege sa primeasca cat mai repede votul plenului Camerei. Nu cred ca ne mai putem permite sa pierdem timp pretios. Fumatul in spatiile publice trebuie interzis cat mai repede!