Dupa operatia de mastectomie efectuata pentru cancerul de san, foarte multe femei aleg interventia chirurgicala de remodelare a sanilor, care implica inlocuirea tegumentului, tesutului mamar si a mamelonului. Scopul final al tratamentului consta in restabilirea simetriei dintre cei doi sani.
Exista foarte multe tipuri de proceduri de remodelare a sanilor, in functie de starea de sanatate a pacientului, scopurile interventiei si gradul de recuperare pe care il accepta pacientul. Cu cat procedura este mai dificila, cu atat exista riscuri mai mari, dar si rezultatele in ceea ce priveste aspectul estetic sunt pe masura.
Femeile sunt sfatuite sa faca operatia de remodelare a sanilor in acelasi timp cu cea de mastectomie, pentru reducerea traumei emotionale, costurilor si disconfortului. Cu toate acestea, in cazul in care s-a inceput chimioterapia sau radioterapia, operatia de reconstructie va fi amanata.
Procedura: in functie de dorintele pacientului, starea de sanatate si antecedentele de interventii chirurgicale, se va stabili daca e nevoie de implanturi ale sanilor sau portiuni de tesuturi prelevate din alte parti ale corpului. Mamelonul poate fi construit folosind o proteza.
Efecte adverse frecvente: dupa interventie pot aparea inflamatie, tumefiere si echimoze timp de doua pana la trei saptamani. Operatiile de mastectomie si de remodelare a sanilor pot lasa zone fara sensibilitate si fibrozare la nivelul interventiei. Forma sanului remodelat se va imbunatati treptat in urmatoarele luni.
Complicatii: acestea depind de tipul interventiei chirurgicale. Pacienta va discuta cu medicul chirurg toate optiunile disponibile, riscurile si potentialele beneficii ale fiecareia.
Recuperare: majoritatea femeilor isi reiau activitatea in sase saptamani de la interventie. Este nevoie de cateva saptamani inainte de a putea efectua exercitii fizice mai intense. Cu timpul, sensibilitatea poate reaparea la nivelul sanilor. Majoritatea cicatricilor se imbunatatesc cu timpul.
Rezultate: sunt in general permanente. Cu toate acestea, se vor continua examenele periodice si screeningul pentru depistarea cancerului mamar (o operatie de remodelare poate masca recurenta unui cancer la nivelul mamografiei). Orice recurenta poate fi tratata prin interventie chirurgicala, radioterapie si chimioterapie.