DeCeNews : Fizica cuantica ofera o explicatie stiintifica pentru existenta sufletului

Doi oameni de stiinta specializati in fizica cuantica sustin ca pot demonstra existenta sufletului, scrie Daily Mail.
Dr. Stuart Hameroff, un fizician american, si Sir Roger Penrose, din Marea Britanie, au conceput o teorie cuantica a constiintei, care sustine ca sufletele oamenilor sunt continute in "microtubule", structuri care se gasesc in interiorul celulelor noastre cerebrale.
Ideea celor doi cercetatori porneste de la notiunea conform careia creierul este un computer biologic in care "cei 100 de miliarde de neuroni, impulsurile lor electrice si conexiunile sinaptice joaca rolul de retele informatice". Conform acestei idei, constiinta este un program derulat de computerul cuantic existent in creierul nostru care continua sa existe in univers si dupa moartea noastra.
Dr. Hameroff, profesor emerit in cadrul departamentului de anesteziologie si psihologie din cadrul Universitatii Arizona si totodata directorul Centre of Consciousness Studies, lucreaza alaturi de Sir Roger Penrose la aceasta teorie din 1996.
Cei doi oameni de stiinta sustin ca ceea ce noi percepem ca fiind constiinta este rezultatul efectelor gravitatiei cuantice in interiorul acestor microtubule, un proces pe care acestia il numesc "orchestrated objective reduction" (Orch-OR).
Cercetatorii afirma ca atunci cand oamenii intra in starea de moarte clinica, aceste microtubule isi pierd starea cuantica, insa informatia continuta in ele nu se pierde. Cu alte cuvinte, "sufletul" nu moare, ci se intoarce inapoi la univers. "Sa spunem ca inima inceteaza sa bata, sangele nu mai curge, iar microtubulele isi pierd starea cuantica. Informatia cuantica nu se pierde, caci nu poate fi distrusa, ci se disipeaza si se distribuie in univers", afirma Dr. Hameroff. "Daca un pacient este resuscitat, informatia cuantica revine in microtubule si pacientul spune 'am avut o experienta aproape de moarte'", adauga cercetatorul.
Specialistul afirma ca descoperirile recente referitoare la rolul pe care fizica cuantica il joaca in procesele biologice - precum mirosul, fotosinteza sau modul in care navigheaza pasarile - reprezinta o dovada in plus in favoarea teoriei sale.
Dr. Hameroff a explicat pe larg aceasta teorie in cadrul celebrului documentar "Through the Wormhole".