Pentru prima data, oamenii de stiinta au descoperit o legatura intre consumul de paracetamol in timpul sarcinii si un risc sporit de a avea copii afectati de ADHD (tulburare caracterizata printr-un nivel de dezvoltare necorespunzator varstei in ceea ce priveste atentia, activitatea motorie si impulsivitatea, simptome care pot sa apara in orice combinatie, la scoala, acasa si in alte situatii sociale), scrie descopera.ro.
Oamenii de stiinta afirma ca este nevoie de mai multe studii pentru a confirma rezultatele acestei cercetari, insa subliniaza ca studiul ofera o noua potentiala cauza pentru cresterea numarului de cazuri de ADHD inregistrate la nivel mondial. Aceasta tulburare neuro-comportamentală nu are o cauza cunoscuta de stiinta, afectand pana la 5% dintre copiii din SUA.
Femeile care au luat paracetamol in timp ce erau insarcinate prezentau un risc cu 37% mai mare de a avea un copil diagnosticat ulterior cu tulburare hiperkinetica, o forma extrem de severa a ADHD-ului, se arata in studiul publicat in Journal of the American Medical Association (JAMA) Pediatrics.
Fata de femeile care nu au consumat paracetamol in timpul sarcinii, femeile care au apelat la acest analgezic prezentau un risc cu 29% mai mare de a avea copii carora li s-au prescris ulterior medicamente pentru ADHD si un risc cu 13% mai mare de a avea copii care au prezentat comportamente tipice ADHD-ului pana la varsta de 7 ani.