Mariustuca.ro / Frecventa crizelor de epilepsie a scazut foarte mult in cazul unui baiat din SUA tratat cu un derivat de canabis (Autoare: Magda Marincovici)
In cazul unui copil din SUA, in varsta de 14 ani, s-a inregistrat o reducere a crizelor de epilepsie cu ajutorul unui medicament pe baza de canabis. Tatal, disperat de frecventa din ce in ce mai mare a crizelor de epilepsie ale baiatului lui, povesteste in L'Express cat s-a luptat pentru a obtine acest tratament.
Epileptic de la varsta de patru ani si jumatate, Sam traia un infern. Copilul isi pierdea constienta intre 5 si 20 de secunde, de mai multe ori pe ora. In aceste conditii, copilului ii era imposibil sa faca sport, sa mearga la scoala. Intre 20% si 30% dintre pacienti sunt farmaco-rezistenti si in cazul lor nici un tratament nu functioneaza, explica dr. Cecile Marchal, neurolog la CHU Bordeaux. Pentru reducerea numarului de crize, parintii au incercat totul. Sam a fost consultat de 6 neurologi din 4 spitale diferite, din 3 state ale SUA. Dar nici un tratament nu a dat rezultat: unul genera tremuraturi, al doilea, accese de violenta, un altul, urticarie. In final, parintii lui Sam au luat in calcul medicamentele cu canabis.
Pentru aceasta au plecat la Londra in 2013 pentru a-l intalni pe Geoffrey Guy, de la singura firma care face cercetari pe canabis terapeutic. Cazul lui Sam a captat intr-atat interesul firmei incat a conceput o pastila adaptata pacientului, bazata pe CBD, canabidiol, derivat de canabis. Fiul nostru s-a oferit voluntar pentru a deveni un fel de soricel de laborator, marturiseste Fred Vogelstein, tatal lui Sam. Medicamentul s-a dovedit eficient. Sam a facut cel mult cinci crize pe zi.
Dupa o luna de lupta cu autoritatile americane si 120.000 de dolari cheltuieli, familia Vogelstein a reusit sa importe medicamentul in SUA. Este vorba de Epidiolex. Medicamentul nu este unul miraculos, avertizeaza Fred Vogelstein. Mai ales ca nu toti pacientii sunt receptivi. Medicamentul este compus 80% din CBD, are proprietati anti-convulsive si, fata de alte medicamente, nu genereaza efecte psihotrope, afirma Sebastian Beguerie, co-fondator al unei firme care militeaza pentru folosirea canabisului in scopuri medicale.

De la infectii la traumatisme

Potrivit Asociatiei Bolnavilor de Epilepsie din Romania, epilepsia este o boala neurologica, in care grupuri de celule nervoase sau neuroni transmit semnale anormale. In epilepsie, activitatea neuronala normala este perturbata, cauzand senzatii, emotii sau comportamente ciudate si, uneori, convulsii, spasme musculare si pierderea constientei
Epilepsia este o boala ce poate fi cauzata de mai multi factori. Perturbarea retelelor neuronale normale - de la infectii, traumatisme la dezvoltare anormala a creierului - poate duce la aparitia crizelor. Evidentele medicilor indica faptul ca, in tara noastra sunt aproximativ 200.000 de pacienti cu epilepsie. Dar specialistii considera ca numarul real este mult mai mare: intre 300.000 si 500.000 suferinzi de epilepsie.