Senatorul TRIFON BELACURENCU l-a interpelat pe Ministrul JUSTITIEI ROBERT-MARIUS CAZANCIUC. Obiectul interpelarii:Desfiintarea Judecatoriei Macin si a Parchetului de pe langa Judecatoria Macin

In cadrul deplasarilor pe care le efectuez in colegiul in care am fost ales am primit din partea mai multor primari un memoriu prin care invedereaza ministerului pe care il conduceti deserviciile pe care desfiintarea Judecatoriei si a Parchetului din Macin le-ar avea asupra justitiabililor.
Voi incerca sa subliniez o parte dintre problemele pe care le ridica primarii. As dori sa subliniez inca de la inceput ca Judecatoria in cauza deserveste aproximativ 65.282 de persoane, reprezentand 39,9% din populatia judetului Tulcea, exclusiv populatia din municipiul Tulcea.
La momentul actual Judecatoriei Macin ii sunt arondate 15 comune si orasele Macin si Isaccea. In conditiile desfiintarii Judecatorie Macin si arondarii acestor comune si orase Judecatoriei Babadag ar aparea doua probleme ce ar ingreuna accesul justitiabililor la justitie.
Problemele apar din cauza pozitiei geografice ale comunelor si a legaturilor de transport.
Astfel comunele Ostrov, Daeni, Peceneaga si Dorobantu care ar fi arondate Judecatoriei Macin nu ar avea niciun mijloc de transport in comun care sa asigure legatura intre aceste localitati si orasul Babadag.
De asemenea, locuitorii comunelor I.C. Bratianu, Jijila, Grindu, Vacareni si Luncavita cu satele componente, pot ajunge in orasul Babadag trecand prin municipiul Tulcea.
Mai mult, locuitorii orasului Macin si ai comunelor Smardan, Carcaliu, Greci, Turcoaia, Peceneaga si Cerna nu ar avea niciun mijloc de transport in comun pentru a se deplasa la Babadag.
In plus, daca s-ar respecta in totalitate acest studiu potrivit caruia toate localitatile din raza de competenta a Judecatoriei Macin vor fi arondate Judecatoriei Babadag ar aparea urmatoarea situatie hilara, locuitorii localitatilor aflate pe malul drept al Dunarii, intre municipiul Galati si Tulcea, pentru a ajunge la Judecatoria Babadag vor fi nevoiti sa treaca prin municipiul Tulcea.
Din punctul de vedere al schemei de personal tin sa mentionez ca Judecatoria Macin functioneaza cu 3 judecatori si 4 procurori, un post de judecator fiind redus in cursul anului 2012.
Mai mult, atrag atentia asupra faptului ca orasul Macin se afla la o distanta mica de municipiile Braila si Galati, ceea ce in perspectiva ar putea atrage judecatori care sa activeze la aceasta instanta. In sprijinul acestei afirmatii indic ca din cei 3 dintre judecatori, care activeaza in acest moment la Judecatoria Macin, 2 au domiciliul in municipiul Braila.
Din punct de vedere financiar as dori sa invederez ministerului ca exista costuri mai mici de intretinere ale Judecatoriei Macin fata de Judecatoria Babadag. Un exemplu concludent in acest sens il reprezinta costurile pentru incalzire care, fara a exista o izolatie corespunzatoare, au fost de aproximativ 3 ori mai mici decat cele de la Judecatoria Babadag,
Din punctul de vedere al calitatii deciziilor judecatoresti sub aspectul controlului judiciar subliniez ca in anul 2012 s-au pronuntat 1291 hotarari din care1126 in civil si 165 in penal. Dintre acestea au fost atacate de parti sau de Parchetul de pe langa Judecatoria Macin un numar de 120 de solutii din care 95 in civil si 25 in penal.
A fost admis apelul si recursul in 23 de cauze civile si in 5 cauze penale. Astfel, in materie civila indicele de desfiintare si casare a fost intr-un procent de 2.04%, iar in materie penala de 3.03%.
Fata de cele prezentate mai sus va solicit sa reanalizati oportunitatea desfiintarii Judecatoriei Macin si a Parchetului de pe langa Judecatoria Macin.