www.panadol.com informeaza: Durerea menstruala este o parte obisnuita a vietii pentru multe fete si femei si in continuare gasiti un ghid al cauzelor durerii menstruale.
Ciclul menstrual este procesul natural lunar prin care corpul se pregateste pentru sarcina.
Ciclul menstrual tipic dureaza intre 28 si 30 de zile. La inceputul fiecarui ciclu, uterul incepe sa dezvolte un tesut bogat in sange, pregatindu-se pentru un ovul care va fi eliberat din ovare (acest proces se numeste ovulatie). Odata fertilizat, acel ovul se poate dezvolta intr-un bebelus.
Daca fertilizarea nu se petrece, tesutul de pe uter incepe sa se elimine intrucat nu mai este necesar. Acest proces se numeste menstruatie.

Cauzele durerilor menstruale

In timpul eliminarii tesutului de pe uter, este normal sa resimtiti dureri ca niste crampe in partea inferioara a abdomenului, a spatelui si in partea superioara a picioarelor.3
Durerea apare ca rezultat al contractiilor uterului (sau tensiunii) pentru a indeparta tesutul de care nu mai are nevoie.
Se considera ca grupul de substante chimice care provoaca durerea, denumite prostaglandine, sunt implicate in a ajuta uterul sa se contracte.
La unele fete si femei, durerile menstruale sunt usoare, dar la altele durerile pot fi mai puternice. Nimeni nu stie de ce, dar este posibil ca anumite femei sa aiba prea multe prostaglandine sau sa fie mai sensibile la ele. Acest lucru poate face uterul sa se contracte cu o putere deosebita, blocand temporar alimentarea cu sange a acestuia si provocand si mai multa durere.
In general, pentru majoritatea femeilor si fetelor, durerea menstruala nu este un motiv de ingrijorare, tot ce trebuie sa faceti este sa invatati cum sa o tratati.