Daniel Octavian Bejan alias Moshemordechai.ro: Buna ziua
De 25 de ani suntem ocupati cu un singur lucru: sa supravietuim propriilor decizii. Atat. Nu mai gasim vreme de zidiri, nu avem ragaz sa ne mai punem intrebari. Invocam principii si admirabile sisteme de valori, in numele carora mobilizam uriase resurse de ura impotriva celor care, vedem, siluiesc acele principii. Apoi, cu fanatica devotiune, in ciuda oricarui proces rational, purtam pe brate idoli de carpa, carora le oferim generoase dispense de la orice principiu, in numele carora carpim orice posibil sistem de valori. Ce fanatica adoratie fata de zeii nimicului putem naste din ura. De 25 de ani asta facem: supravietuim propriilor decizii.
Oameni cu poza idolilor de carpa lipita peste propriul chip, strigatori furiosi in numele nimicului vin sa-mi vorbeasca despre obligatia de a fi impartial - obligatie care pe mine ar trebui sa ma ingenuncheze, dar pe care ei o pot inghionti, ura ii ridica deasupra noastra a tuturor. Nu mai gasim vreme sa ne construim un destin, ne trecem viata planuind razbunari. Nu idolii de carpa sunt vinovati pentru rugile neimplinite, ci noi care am facut ghemotoc din niste zdrente si inchinandu-ne lor ne-am inchipuit ca mutam osia lumii.
Se intampla sa fim traitori pe acelasi pamant, vorbitori ai aceleiasi limbi. In rest, nimic nu ne uneste. Avem de planuit razbunari, avem de strigat despre ura noastra. Si folosim, intamplator, aceeasi limba. Asta e tot.
Vorbim de luni incolo. Sau de marti. Ori miercuri. Sau deloc. Cred ca deloc. Zilele astea, care au mai ramas pana cand vom lua o noua decizie careia va trebui sa-i invatam sa-i supravietuim, am sa tac. Ar fi fost bine ca la fel sa faca si altii. Apoi, peste o vreme, vom incerca din nou sa ne vorbim. Folosind aceeasi limba. Nu ne va fi usor, dar am putea incepe cu lucrurile simple, de exemplu spunandu-ne: buna ziua.