Senatorul Gheorghe Saghian a sustinut, in plenul Senatului din 16 Octombrie 2013, o declaratie politica cu titlul "Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale", pe care o puteti citi in continuare.

10 octombrie 2013 este Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale. Putini stiu insa ca numeroase acte nationale si internationale garanteaza drepturi egale pentru toti cetatenii. Fenomenul acesta se poate observa foarte usor avand in vedere multiplele sesizari aparute in mass-media, unde au fost prezentate cazuri de abuz si neglijare a persoanelor cu dizabilitati mintale. Deseori aceste persoane nu se pot bucura adesea nici de cele mai elementare drepturi.
Adultii cu boli mintale severe sunt cei mai neglijati din sistemul de protectie, deseori fiind catalogati potrivit stereotipurilor si prejudecatilor.
Cu toate ca articolul 12 al Conventiei ONU privind Drepturile persoanelor cu dizabilitati recunoaste ca persoanele cu dizabilitati beneficiaza de aceeasi capacitate juridica ca si alte persoane in toate aspectele vietii, iar statele semnatare ale acestui document trebuie sa ia masuri in vederea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilitati, putem spune ca aceste reglementari sunt doar pe hartie.
Din cauza naivitatii, a ciudateniilor si a problemelor de atentie multe persoane cu dizabilitati mintale sau cu tulburari mintale serioase par sa fie diferite din cauza simptomelor problemelor lor de sanatate sau efectelor medicamentelor pe care le administreaza. Aceste persoane sunt compromise si discriminate social.
Relele tratamente din centrele de recuperare si reabilitare neuropsihiatrica prezentate la emisiunile de stiri sunt si din cauza conditiilor impropii de gazduire. Acestea accentueaza atit simptomele, cit si dizabilitatile acestor persoane.
Toleranta, acceptarea, sprijinul reciproc - sunt sentimentele care trebuie sa-l ghideze pe fiecare dintre noi atunci cind interactionam cu o persoana cu dizabilitati mintale.