Vedem rareori adulti si copii purtand aparate dentare, iar acestia sunt doar o mica parte dintre cei care ar avea nevoie urgenta de tratament ortodontic. Dr. Iulia Popescu, specialist in ortodontie si ortopedie dento-faciala la clinica Art Implant sustine ca oamenii amana vizita la stomatolog, pentru ca nu cunosc problemele grave pe care li le poate provoca muscatura incorecta sau inghesuirea dentara.
Primul lucru care ii deranjeaza pe cei care nu pot mesteca normal din cauza poziției dintilor si a maxilarelor este partea estetica, dar o considera o motivatie insuficienta pentru a recurge la tratamentul ortodontic, este de parere dr. Iulia Popescu. Pentru cei mai multi dintre pacienti se aplica vorba aceea, cine ma place, ma place si asa”. Oamenii nu se gandesc insa ca partea estetica este poate cea mai mica dintre probleme. Sunt cazuri in care efectul anomaliilor ortodontice asupra dintilor si maxilarelor poate ajunge pana la pierderea totala a dintilor, declara medicul clinicii Art Implant, din Bucuresti.
Potrivit specialistului, exista cel puțin 7 consecințe ale necorectarii pozitiei maxilarelor si dintilor, in afara problemei estetice:
1. - Acumularea de tartru
2. - Apariția cariilor
3. - Probleme ale gingiilor
4. - Dureri ale articulatiei temporo-mandibulare si ale muschilor masticatori
5. - Dificultati in mestecarea alimentelor
6. - Tulburari de vorbire
7. - Parodontoza
”Dintii inghesuiti retin particule de mancare ce favorizeaza depunerea tartrului, aparitia cariilor si probleme gingivale. De asemenea, in cazul inghesuirii dintilor, distribuirea fortelor in timpul masticației nu se realizeaza uniform pe toti dintii, unii dintre ei fiind suprasolicitati, iar altii solicitati prea putin. Toate acestea vor determina in timp instalarea bolii parodontale, caracterizata prin retracții ale gingiei, sangerari gingivale, aparitia sensibilitatii dintilor langa gingie, tocirea dintilor, pierderea osoasa graduala insotita de apariția mobilitatii dintilor si, la un moment dat, de pierderea acestora”, subliniaza dr. Iulia Popescu.
Cu cat problemele de crestere osoasa sau de lipsa de spatiu se corecteaza mai devreme, in asa fel incat dintii permanenti sa erupa cat mai aproape de pozitia lor corecta, cu atat stabilitatea dintilor pe termen lung este mai buna. Asta inseamna ca prima vizita la medicul ortodont ar trebui facuta in jurul varstei de 7 ani, cand medicul poate lua masuri de prevenție, pentru ca anomaliile dento-maxilare grave sa nu se poata instala. In privinta adultilor, nu exista restrictii de varsta cand vine vorba de rezolvarea acestui tip de probleme, dar e bine sa se merga la o consultatie inainte ca dintii sa inceapa sa cada.
Durata de purtare a aparatului dentar variaza in funcție de complexitatea problemelor, dar cel mai important avantaj consta in obtinerea unei muscaturi corecte si a unui zambet fara cusur. In plus, datorita evoluției tehnologiei, problemele dentare se pot corecta cu aparate foarte putin vizibile sau chiar invizibile, in cazul celor care vor ssa pastreze secret tratamentul, a mai spus dr. Iulia Popescu.