Jurnalul National : Disfunctii cardiace tratate cu frig. Crioterapia poate fi utila in 50% pana la 90% dintre cazurile de tulburari ale inimii (Autoare : Magda Marincovici)
Dr. Fabrice Extramiana, specialist in cadrul serviciului de cardiologie a Spitalului Bichat din Paris, prezinta, in revista ParisMatch editia online, avantajele crioterapiei - terapia prin frig - in cazul unor disfunctii ale inimii. Pentru a intelege principiile crioterapiei in acest caz, dr. Fabrice Extramiana face cateva precizari legate de aparitia tulburarilor de ritm cardiac. Contractiile inimii sunt sincronizate printr-un semnal lansat de un grup de celule, care se propaga spre diferite zone ale muschiului cardiac. Cand celulele sunt activate in mod anormal sau cand propagarea semnalului se face gresit, apar tulburari de ritm cardiac: inima bate mai tare sau mai incet. In aceste conditii, debitul sanguin se poate diminua si toate organele au de suferit, deoarece ele primesc mai putin oxigen. Asa se explica aparitia palpitatiilor, gafaielilor, sincopelor si a tulburarilor de ritm cardiac. Disfunctiile cele mai frecvente afecteaza atriile, in timp ce tulburarile de ritm ventriculare sunt extrem de periculoase. Toate bolile cardiace sunt asociate cu tulburari de ritm, dar mai ales hipertensiunea, ca de altfel administrarea unor medicamente (antialergice, antibiotice etc.). De asemenea, si factorii genetici sunt implicati in aparitia tulburarilor de ritm cardiac.
Dr. Fabrice Extramiana spune ca crioterapia este o interventie care se poate efectua doar intr-un centru de ritmologie interventionala, dotat cu echipament medical special. Specialistul procedeaza la introducerea mai multor catetere (sonde) pana in interiorul inimii, sub control radiologic. Ele sunt legate la un aparat care permite coborarea progresiva a temperaturii pana la minus 80 de grade Celsius, la nivelul zonei afectate, depistata cu precizie si vizualizata de specialist pe ecranul unui aparat. Racirea are loc treptat si permite inghetarea celulelor fara a le distruge. Este, de fapt, oprita functionarea celulelor. Astfel, se poate verifica care sunt celulele in regula si care sunt cele responsabile de tulburarile de ritm cardiac. De fapt, acesta este avantajul terapiei prin frig. Aceasta terapie permite vindecarea intre 50% si 95% de cazuri, in functie de tipul de tulburare de ritm abordat.
Specialistul precizeaza ca totul depinde de localizarea celulelor cardiace afectate. Daca sunt localizate intr-o zona functionala ce trebuie protejata, este recomandata folosirea crioterapiei, deoarece se vor putea efectua teste prealabile. Exista un singur dezavantaj: cu terapia prin frig sunt posibile recidive, dar in acest caz se poate relua tratamentul. Dr Fabrice Extramiana considera ca crioterapia este o arma suplimentara in ansamblul terapiilor clasice, folosite in mod curent.