Jurnalul National: Planeta roz a femeii cu cancer la san (Autoare: Magda Marincovici)
15% dintre neoplasmele mamare nu se vad pe mamografii
15% dintre neoplasmele mamare nu se vad pe mamografii, de aceea este foarte important consultul oncologic sau examenul clinic, avertizeaza dr. Cornelia Nitipir, sefa sectiei oncologie medicala si radioterapie, Spitalul Universitar de Urgenta Elias. "45% din leziunile maligne se vad pe mamografie, inainte de a fi detectate la palpare, ceea ce reprezinta un procent mare, dupa parerea mea. 15% dintre neoplasmele mamare nu se vad pe mamografii, de aceea este foarte important consultul oncologic sau examenul clinic. Deoarece sunt o serie de femei care fac o mamografie sau ecografie si nu consulta oncologul. Dar trebuie stiut ca o tumora mamara, chiar daca nu are toate caracteristicile suspecte evidentiate pe mamografie, totusi poate sa fie un cancer incipient, medicul clinician fiind cel care ia decizia de urmarire sau de biopsiere", explica dr. Cornelia Nitipir.
In cancerul mamar, tumora reprezinta semnul cel mai evident, dar nu intotdeauna se impune excizarea sanului. In cazul excizarii sanului, exista solutia, luata in echipe mixte de medici, a reconstructiei mamare.
In SUA, se efectueaza, anual, aproximativ 96.000 de reconstructii de san, dintre care 70%-75% cu implant, restul din tesut propriu. La noi, potrivit datelor neoficial, ci culese de la congrese la care participa cei aproximativ 200 de chirurgi esteticieni, se efectueaza, intr-un an, aproximativ 100 de cazuri de reconstructie mamara, spune dr. Dragos Zamfirescu, medic primar chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva. Desi studiile nu atesta o marire a ratei de supravietuire in cazul femeilor cu reconstructie mamara, totusi, in cazul acestora este vizibila imbunatatirea calitatii vietii lor, a celor din jurul ei si o compliata mai mare a pacientei la tratament. Pentru 2014, la noi, au fost anuntate fonduri pentru 800 de implante mamare.
Pierderea unui san a fost comparata, sub aspectul consecintelor, cu pierderea unei rude de gradul intai. Aceasta ruda poate fi mama, poate fi copilul... In cazul femeii cu cancer mamar este sanul. Femeia care trece printr-o mastectomie este pandita de depresii, anxietati, de modificarea atitudinii fata de ea insasi. Aceasta femeie, ca de altfel toate femeile care se confrunta cu un cancer mamar, trebuie sa beneficieze de consiliere psihologica. Aceasta este una dintre cele cinci componente ale proiectului PlanetaRoz, derulat de Asociatia Mame. Sabina Strugariu, psihoterapeut, spune ca, prin acest proiect, este oferit suport psihologic online sau prin participarea la sedinte de grup la sediul asociatiei. Maria Culescu, presedinta acestei asociatii, precizeaza ca proiectul are cinci componente: platforma online pentru informarea corecta a femeilor prin materiale elaborate de specialisti oncologi si din alte domenii; consiliere medicala, printr-un modul chat, care da posibilitatea discutiei in timp real cu un operator al asociatiei care preia intrebarile si, apoi, transmite raspunsurile formulate de specialisti; consiliere psihologica; consiliere juridica necesara pentru ca femeile sa stie care le sunt drepturile prevazute de legislatia in vigoare.