HotNews informeaza: 8 boli care au oboseala ca principal simptom
Atunci cand sistemul imunitar lupta cu o boala, are nevoie de energie. Din acest motiv, aproape orice afectiune are oboseala trecuta pe lista simptomelor. Cu toate acestea, exista anumite boli in cadrul carora oboseala este simptomul dominant. Iata cele 8 afectiuni la care trebuie sa fim atenti daca ne simtim foarte obositi:

1. Tiroida hipoactiva
Dr. Anne Cappola, medic in cadrul diviziei de endocrinologie, diabet si metabolism de la Universitatea Pennsylvania, spune ca aceasta este una dintre cele doua afectiuni asociate cu oboseala pe care le intalneste cel mai des. Lipsa energiei este simptomul predominant, insa fiti atenti si la ingrasat, constipatie, piele uscata.

2. Insuficienta suprarenala
Desi aceasta afectiune este mai putin comuna decat hipotiroidismul, Cappola spune ca este cea de-a doua tulburare endocrina dupa care se uita atunci cand un pacient se plange de oboseala. Este o boala in care glandele suprarenale nu functoneaza bine si nu produc suficient cotrizol, spune medicul. Pierderea in greutate, durerea abdominala, diareea si hiperpigmentarea sunt alte simptome la care ar trebui sa fiti atenti.

3. Sindromul oboselii cronice
Semnul distinctiv al acestei afectiuni este oboseala debilitanta, care face aproape orice sarcina zilnica imposibila.

4. Anemia
Anemia este o afectiune in care sangele nu are suficiente celule rosii sanatoase, care sa transporte oxigen. Sunt mai multe tipuri de anemie, toate fiind asociate cu oboseala. Pe langa oboseala, alte simptome la care ar trebui sa fiti atenti sunt tenul palid, unghii fragile, batai rapide ale inimii, dureri de cap, ameteala.

5. Diabet
Pe langa sete excesiva si urinare frecventa, oboseala este adesea unul dintre primele si cele mai persistente simptome ale diabetului. Organismul se lupta sa gestioneze cantitatea de glucoza din sange, ceea ce duce la epuizare severa, spune Dr. Roxanne Sukol, specialist in medicina preventiva la Cleveland Clinic.

6. Depresie clinica
Depresia este o tulburare a creierului care poate duce la un tonus scazut si la o stare de oboseala paralizanta. Dr. Sukol spune ca depresia, asociata cu oboseala, poate determina pacientul sa nu mai iasa din casa. Tristetea, pierderea poftei de mancare si problemele de concentrare sunt toate simptome asociate.

7. Endocardita
- Aceasta este o infectie sau o inflamatie a inimii, spune Sukol. Persoanele care au probleme existente la inima sau care au valve cardiace artificiale sunt mai expuse riscului. Pe langa oboseala, alte simptome specifice sunt febra si frisoanele.

8. Apneea de somn
Aceasta tulburare apare din cauza cailor respiratorii ingustate sau blocate si se manifesta ca o respiratie superficiala sau pauze prelungite in respiratie in timpul somnului. Aceste pauze pot dura pana la un minut. Intreruperile de respiratie perturba somnul ceea ce determina oboseala. Sforaitul puternic este un simptom asociat.

Sursa: Prevention