Senatorul Florinel Butnaru a sustinut o declaratie politica intitulata "Inscrierea la gradinita", pe care o puteti citi in continuare.

Astazi doresc sa va atrag atentia asupra unui fapt problematic observat in ultimele zile: dificultatile parintilor de a-si inscrie copiii la gradinita. La finalul acestei luni debuteaza procedura de inscriere a copiilor de varsta potrivita pentru gradinita. Din pacate, numeroase situatii semnalate de catre parinti si preluate de presa ne arata ca exista anumite probleme privind acest fenomen.
Discutand cu mai multi parinti referitor la inscrierea copiilor la gradinite, majoritatea au spus ca au dat mita pentru ca a se asigura ca isi vor putea duce odraslele in grupa mica. Ei spun ca atunci cand refuza sa plateasca, apar conflictele cu directorii gradinitelor. Astfel, multi parinti afirma ca sunt nevoiti sa mituiasca directorii de gradinite pentru a obtine un loc pentru copiii lor. Din pacate, locurile in gradinite sunt insuficiente, iar tarifele practicate in gradinitele private sunt inaccesibile pentru majoritatea familiilor.
Dragi colegi, ce putem face in aceasta situatie? Nu este posibil sa stam si sa asistam la permanentizarea acestor situatii. Trebuie sa facem din inscrierea copiilor la gradinita o bucurie pentru parinti, iar nu o grija si o problema majora, asa cum a devenit, din pacate.
Cu siguranta ca acest fapt ar fi evitat daca s-ar sustine cresterea numarului gradinitelor, dar mai ales fluidizarea si relaxarea procedurii de inscriere a copiilor la gradinita. Mai mult decat atat, este nevoie de un set de criterii clare si ferme pe care toate gradinitele, fie ele private, fie ele de stat, sa le respecte si sa le urmeze indeaproape. In acest fel, s-ar evita diferentierea profunda care exista la ora actuala intre conditiile si metodele practicate de o gradinita sau alta, asigurand accesul tuturor copiilor la aceleasi metode de dezvoltare, interactiune si invatare, indiferent de situatia financiara a parintilor, indiferent de domiciliu sau oras.
Este nevoie sa constientizam ca acest subiect este unul deosebit de important si ca problematica sa tine atat de drepturile copilului, cat si de imbinarea armonioasa a vietii private cu cea profesionala, in cazul adultilor. Orice copil din aceasta tara are dreptul la educatie si implicit de a beneficia de cele mai bune servicii sociale si educative posibile, precum orice adult are dreptul de a i se respecta viata privata si cea profesionala in egala masura.
Iata motivele pentru care nu trebuie sa lasam aceasta situatie sa se permanentizeze si sa degenereze mai mult decat a facut-o deja. Educatia generatiei de maine este, dupa cum sigur sunteti de acord cu mine, o prioritate a oricarei organizari a statului. De aceea, trebuie sa depunem toate eforturile necesare pentru a elimina problemele ce apar in momentul initierii procedurii de inscriere la gradinita.