Jurnalul National : Dieta Dash. Reduce hipertensiunea si stratul adipos de pe abdomen (Autoare: Magda Marincovici)
Dieta Dash (Dietary Approaches to Stop Hypertension - abordari dietetice pentru stoparea hipertensiunii) este nominalizata chiar de specialisti ca un important instrument de reglare a tensiunii arteriale. Dash este un tip de dieta promovata de National Heart, Lung and Blood Institute din SUA, cu scopul de a tine sub control tensiunea arteriala. Acest regim se bazeaza pe fructe, legume si cereale integrale, pe lactate degresate, carne de vita, de pasare si peste, pe nuci si seminte, uleiuri vegetale si avocado. Dash se plaseaza pentru al cincilea an consecutiv pe primul loc intr-un clasament din care fac parte 41 de metode de slabit, realizat de o echipa de experti in sanatate ai US News&World Report. Pentru a stabili acest clasament, s-au avut in vedere: comportamentele alimentare, bolile cardiovasculare si diabetul.
Trebuie spus ca dieta Dash nu impresioneaza prin rezultate rapide si uimitoare. Prima luna inseamna pierderea a aproape doua kilograme, ca urmare a limitarii cantitatii de grasimi si de zahar. Dash nu este asociata cu efecte secundare, dar accelereaza metabolismul. Concomitent cu reducerea colesterolului, a riscului de boli cardiovasculare si de diabet, aceasta dieta contribuie la diminuarea stratului adipos din jurul abdomenului. Dieta se deruleaza in doua faze: slabire si mentinerea greutatii. Ambele faze includ mic dejun, pranz si cina, cu portii moderate. In prima faza sunt permise: carne slaba de pasare, peste, soia, linte, fasole, branzeturi si iaurt degresate, oua, legume, cu exceptia celor care contin amidon; uleiuri vegetale si avocado; seminte, nuci nesarate si neprajite. In aceasta faza sunt interzisi: cartofii, painea, pastele, fructele, laptele, alcoolul.
In faza a doua, iata o propunere:
- la micul dejun: omleta din doua oua, o felie subtire de carne slaba la cuptor, brocoli fiert;
- la pranz: un piept de pui la gratar servit cu salata verde mare cu ulei si otet; la cina - somon prajit cu legume.
In aceasta faza ne sunt permise: orezul brun, cartoful copt sau fiert in coaja, brun, un fruct proaspat sau suc de fructe.