Jurnalul National : Avertisment din partea unui general al Armatei Romane: Cercetarea stiintifica medico-militara, pe cale de disparitie!
Acad. prof. dr. Victor Voicu, directorul Centrului de Cercetari Stiintifice Medico-Militare: "Riscul agresiunilor de tip chimic/toxicologic, biologic, radiologic, nuclear este permanent"

● Magda Marincovici : Domnule academician, se mai face cercetare in Romania?
● Acad. prof. dr. Victor Voicu: E un domeniu care a avut momente de crestere si de descrestere. A avut perioade cand a generat senzatia ca e pe cale de disparitie. Dar intotdeauna au fost germeni ai cercetarii stiintifice. Au fost proiecte si programe lansate prin Autoritatea Nationala de Cercetare sau prin unele programe europene accesate prin competitie. Toate au contribuit la mentinerea partiala a unor structuri ale cercetarii. Dar sa nu uitam ca, in ultimii 20 de ani, a disparut o mare parte dintre institutele de cercetare, mai ales pe segmentul medical.

● Magda Marincovici : Mai concret?
● In domeniul cercetarii stiintifice farmaceutice erau cateva structuri, care aproape au disparut. De exemplu, predecesorul Agentiei Nationale a Medicamentului a fost Institutul pentru Controlul de Stat al Medicamentului si Cercetari Farmaceutice, care s-a transformat in autoritate nationala a medicamentului, conform legislatiei europene, dar s-a renuntat la cercetare fara sa se ia o masura compensatorie disparitiei acestui domeniu. Inainte de 89, Institutul de cercetari chimico-farmaceutice luase un mare avant. Din acesta au mai ramas cativa specialisti si cateva proiecte. In tara noastra nu exista un institut de cercetare a medicamentului, domeniu de mare interes european si nu numai. Am putea sa evocam, de exemplu, la nivel european, Programul Initiativa Medicamentelor Inovative care isi propune o colaborare intre producatorii de medicamente si institutiile academice europene, vizand screening-ul a 500.000 compusi pentru a identifica noi entitati medicamentoase.
Fara sa se interpreteze comentariul meu neaparat ca o critica,ci doar ca o constatare, se poate observa ca in ultimii 20 de ani nu a fost conturata nicio viziune pe termen mediu si lung asupra cercetarii stiintifice in tara noastra.
Un prim pas ar fi constat in stabilirea domeniilor prioritare, corelat atat cu nevoile tarii, cat si cu tematica programelor europene. In alt plan, pot afirma acelasi lucru si pentru educatie, in care invatamantul public ocupa un loc major, precum si pentru sanatatea publica, ambele domenii critice la nivel national.
In noua constitutie,cred ca cele trei domenii critice pentru natiunea romana trebuie sa fie enuntate ca repere majore de dezvoltare a Romaniei pe termen mediu si lung, carora sa li se acorde constant o atentie prioritara.
Cele trei domenii sunt, de buna seama, interconectate la nivel fundamental, influentandu-se reciproc.
Cercetarea stiintifica este conditionata de existenta unei mase critice de cercetatori cu asigurarea schimbului dintre generatii, resurse pentru cercetare-dezvoltare si un cadru organizatoric, coerent institutional. Desigur, aceste aspecte sunt in general cunoscute si acceptate de cei avizati.

● Magda Marincovici : Care este menirea acestui centru?
● Centrul de Cercetari Stiintifice Medico-Militare este o structura unicat de cercetare stiintifica a armatei care se ocupa cu studiul agresiunilor de tip chimic /toxicologic, biologic, radiologic si nuclear (CBRN), definite drept agresiuni asimetrice. Menirea noastra este sa cunoastem in amanunt caracteristicile acestor agenti agresori asupra fiintei umane in primul rand, dar si consecintele asupra mediului biologic. Prin cunoasterea agentilor CBRN intelegem modul lor de actiune si consecintele acestora la nivelul fiintei umane, diagnosticul leziunilor induse de acesti agenti, metode si mijloace de tratament, precum si proceduri de interventie in cazul unui numar mare de lezati, atat in timp de pace, cat si in situatii de criza, de razboi etc.
Considerati agenti de agresiune in timp de razboi, acestia sunt folositi si in prezent in diverse zone de conflict, mai ales in Orient, in atacuri de tip terorist.

● Magda Marincovici : Ne dati cateva exemple?
● Un fost presedinte, contaminat cu dioxina, cu o doza dintre cele mai mari cunoscute la om. Sau moartea unui agent, in doar cateva saptamani, dupa ce a fost contaminat cu poloniu. Exista agresiuni cu agenti biologici. Chiar si in SUA au fost alerte, mai ales pentru antrax. Prin inhalare, pneumonia cu antrax e catastrofala. Inducerea unei epidemii, fie ca e virala, fie ca e bacteriana, e greu de tinut sub control.
Terorismul biologic este o problema extrem de grava pentru ca este relativ simplu sa faci o cultura bacteriana sau virala si apoi sa o dispersezi. Nu e lipsita de impact si de agresivitate nici arma chimica sau contaminarea cu "arma murdara", cu izotopi radioactivi.

● Magda Marincovici : Ce este arma radiologica sau "arma murdara"?
● Contaminarea mediului cu izotopi radioactivi, unii cu mare radiotoxicitate (rezultati din diferite activitati in domeniul nuclear) cu diferite caracteristici. Ceea ce este infiorator. In acest arsenal, arma nucleara este ultima ca potential de utilizare. Toate aceste arme (chimice, biologice si radiologice) reprezinta o catastrofa pentru mediul biologic. Inseamna contaminarea mediului cu consecinte asupra omului si asupra vietii in general.

■ Magda Marincovici : Putem pune pe seama acestor contaminari cu substante chimice explozia de cancere din ultima vreme?
■ Da. In toxicologie, printre altele chiar asta studiem: contaminarea cu diferite substante provenite din mediu sau din alte surse. Este vorba de insecticide, erbicide, poluanti diversi care se transforma in organism in substante oncogene. Pentru ca metabolismul nu numai detoxifica, ci si bioactiveaza, adica transforma compusii initiali in compusi mai toxici. De exemplu, din tigara noi luam nitrozamine, substante cancerigene pulmonare. Deci rolul nostru este sa cunoastem efectele acestor substante, manifestarile si consecintele expunerii umane. De la nivel experimental pana la clinic. Cunoasterea inseamna diagnostic, mijloace medicale de interventie, respectiv produse, antidoturi, metode de tratament brevetate etc. Aceasta este, in rezumat, paleta noastra de actiune.

● Magda Marincovici : De cand se face la noi acest tip de cercetare?
● Mai intai a fost Centrul de Radiobiologie al Ministerului Sanatatii care din 1968 a trecut in subordinea Ministerului Apararii Nationale. Iar eu lucrez in acest domeniu din 1963.

● Magda Marincovici : Si ati avut perioade mai bune si mai rele...
● Am facut totul din pasiune. Desi initierea in cercetare a fost in radiobiologia experimentala, am continuat cu farmcologie si toxicologie, domenii distincte. In urma cu 20 de ani am infiintat prima clinica de toxicologie la Spitalul de Urgenta Floreasca cu specialisti din Centrul de Cercetari Stiintifice Medico-Militare. Si, din pacate, a ramas singura din tara. Si tot aici am infiintat si catedra de toxicologie si farmacologie clinica, de nivel stiintific contemporan, unica din tara. S-a facut totul pentru a forma cadre, specialisti care sa stie sa trateze intoxicatii acute.

(Va urma)