Q Magazine: Dosarul lui Laszlo Borbely, in Comisia Juridica
Comisia juridica din Camera Deputatilor incepe studierea dosarului in care deputatul UDMR Laszlo Borbely este acuzat de luare de mita. Procurorii anticoruptie au cerut aviz pentru urmarirea penala a fostului ministru al Mediului.
Laszlo Borbely este acuzat ca ar fi luat mita pentru interventii in vederea atribuirii unor contracte, cauza redeschisa recent de DNA Oradea. Concret, procurorii il acuza pe Laszlo Borbely ca si-a renovat mai multe case cu banii unor firme pe care le-a ajutat sa obtina contracte cu statul.
DNA spune ca, in 2011, Laszlo Borbely ar fi ajutat mai multe firme sa obtina contracte cu Apele Romane, institutie aflata in subordinea ministerului pe care il conducea. In schimb, oamenii de afaceri i-ar fi renovat si utilat apartamentul din Capitala si ar fi contribuit cu bani si la reamenajarea unui alt imobil care ii apartine lui Laszlo Borbely. Costul lucrarilor s-ar fi ridicat la peste 200.000 de lei, spun procurorii. La dosarul in baza caruia s-a cerut aviz pentru urmarirea penala a fostului ministru au existat si convorbiri care aratau ca Laszlo Borbely si-ar fi folosit ilegal influenta.
Laszlo Borbely a scapat insa de ancheta dupa ce Camera Deputatilor a respins cererea DNA. Salvat de colegi, fostul ministru spunea ca decizia a fost corecta.
La doi ani distanta, DNA redeschide dosarul cu inca o acuzatie de trafic de influenta pe numele lui Laszlo Borbely. Procurorii spun ca fostul ministru ar fi primit 50.000 de euro, de la doua firme, rasplatite cu contracte pentru lucrari in domeniul gospodaririi apelor. Unul dintre patronii societatilor favorizate ar fi fost Antal Molnar, cel care i-ar fi vandut si apoi renovat gratis o casa lui Laszlo Borbely, la Targu Mures. Potrivit DNA, cele doua firme ar fi castigat peste 20 de contracte cu Apele Romane, toate cu sprijinul fostului ministru.