Basescu: Impreuna cu premierul am stabilit urmarea fara nicio abatere a procedurii din lege
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca el si premierul au stabilit sa fie urmata "fara nicio abatere" procedura de desemnare a procurorilor sefi prevozuta de lege, aratand ca aceste numiri nu sunt o responsabilitate nici a societatii civile, nici a partidelor, nici a procurorilor.
Presedintele a citit articolul 54 alineatul 1 din Legea 303/2004, conform caruia procurorul general al PICCJ, prim-adjunctul si adjunctii acestuia, procurorul general al DNA, adjunctii acestuia, procurorii sefi si procurorul sef al DIICOT si adjunctii acestuia sunt numiti de presedintele Romaniei la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecatori sau procurori pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.
"Acesta a fost articolul in baza caruia impreuna cu primul-ministru am stabilit urmarea acestei proceduri fara nicio abatere de la ea. Este responsabilitatea ministrului Justitiei, si nu e o responsabilitate nici a societatii civile, nici a partidelor politice, nici a procurorilor. Nu procurorii decid nominalizarile, singurele restrictii prevazute de lege sunt vechime 10 ani ca procuror", a precizat Traian Basescu.
Presedintele a aratat ca, de asemenea, legea "nu spune ca la DIICOT se pot numi numai procurori de la DIICOT, la DNA numai procurori de la DNA".
"Deci, esential in relatia mea cu primul-ministru a fost sa respectam intrutotul legea statului roman. Legea stabileste clar raspunderea unor politicieni care inseamna ministrul Justitiei si presedintele Romaniei", a mai aratat seful statului.
Declaratiile presedintelui Traian Basescu:
- Victor Ponta m-a sunat daca sunt de acord sa preia ministerul Justitiei ca interimar si am spus da
- Victor Ponta este procuror, eu am destula experienta cu privire la acest sistem, discutam de un sistem care are structura de conducere interimara, temporara si pusa sub semnul intrebarii ca procedura
- Despre optiunea premierului pentru numirea Codrutei Kovesi: Cred ca a apreciat activitatea Codrutei Kovesi. Un sef la o asemenea structura nu sunt oamenii care fac dosare, cei care fac dosare sunt procurorii obisnuiti
- Nu-mi permit sa fac recomandari CSM, vor actiona dupa regula lor. Sunt o structura independenta care gestioneaza justitia
(Va urma)