DeCeNews: Adina Valean: Costa doar 50 de eurocenti ca avionul prabusit sa fie localizat instantaneu
Atunci cand deschidem telefonul mobil, in roaming, primim un SMS care ne anunta ca numarul de urgenta european este 112. Masura de informare, obligatorie pentru toti operatorii europeni, a fost initiata de un europarlamentar roman. Adina Valean, PNL, a mai introdus o initiativa importanta, in luna noiembrie 2013. Cand va fi adoptata de Parlamentul European, tragedii ca aceea din Muntii Apuseni nu vor mai fi posibile. Activarea sistemului GPS se va face automat, de indata ce o persoana suna la 112.
-Intr-un an, serviciile de urgenta (ambulanta, pompieri, politie) inregistreaza 3,2 milioane de minute de intarziere la interventiile din statele UE, din cauza lipsei de acuratete a localizarii. Se pierd sau sunt puse in pericol mii de vieti si se genereaza suferinte care ar putea fi evitate. Costurile suplimentare pentru sistemele de urgenta si de sanatate sunt de circa 4 miliarde de euro, anual, la nivelul UE. Astazi, localizarea unui apel telefonic prin GPS nu se poate face decat daca aplicatia este activata de catre posesorul mobilului.
Precizia localizarii: 1 km in orase, zeci de kilometri, la munte
-Ce inseamna, ca precizie? Cum se raporteaza la situatia din Apuseni?
-Localizarea prin triangulatie GSM, care este posibila si in cazul telefoanelor obisnuite, sau al celor tip smartphone, cu aplicatia GPS inchisa, nu este la fel de precisa. Se face prin triangulatie si are o precizie de 1 kilometru in zona urbana, de 5 kilometri in rural si de cateva zeci de kilometri in zona montana la care ne referim. Daca se va face automat, din centrala, dupa ce o persoana suna la 112, localizarea GPS are o precizie masurata in metri, nu in kilometri.
-Sunt necesare investitii mari pentru a aplica o astfel de Directiva?
-Costurile operatorilor de telefonie sunt nesemnificative: circa 250 de milioane de euro la nivelul tuturor statelor UE, pentru toate companiile de telefonie mobila. Ar insemna doar 50 de eurocenti pentru un smartphone.
-Localizarea nu se poate face decat pentru smartphone-uri?
-Da, dar este un prim pas. Ponderea telefoanelor cu GPS este de 52%, la nivel european, si de 28% in Romania. Daca ne referim la tragedia din Apuseni, din cele 7 persoane daca macar una avea smartphone, iar sistemul era functional, localizarea se facea instantaneu, iar salvatorii ajungeau cu cateva ore mai devreme. Repet, exista tehnologia care face posibila activarea din centrala: chiar daca nu ai deschis aplicatia GPS, se activeaza automat, cand suni la 112. Operatorul de urgenta transmite nu doar solicitarea catre Ambulanta sau pompieri, ci si coordonatele exacte. Implementarea acestui sistem ar costa operatorii de telefonie din Romania circa 3 milioane de euro, o suma modica. Nu costurile sunt o problema.
Romania ar putea introduce in premiera noul sistem
-Ar putea Romania sa introduca obligativitatea localizarii automate, la apelul 112, pana la finalizarea dezbaterilor din Parlamentul European?
-Eu am introdus prevederea in Comisia de Industrii, odata cu raportul despre sistemul E Call, care va deveni obligatoriu din 2016. A primit aviz favorabil si va fi dezbatuta in plen. Toate grupurile politice au sprijinit initiativa, are un suport larg si cred ca va fi adoptata fara probleme, destul de repede. Nu cred ca se va opune cineva sau ca nu va fi agreata de statele membre. Dar, introducerea in legislatia unei tari membre se poate face si prin conformare voluntara. Am vazut, din pacate intr-o situatie tragica, de ce este nevoie de localizarea automata GPS, la apelul 112. Poate vom introduce masura mai repede.
-Unii se tem de fenomenul Big Brother.
-Cu localizare la 112, sau fara, cei care vor sa abuzeze, o fac, daca nu exista alte mecanisme de control. Operatorii de telefonie care ar culege datele GPS sunt guvernati de o legislatie tot mai stricta si au responsabilitate corporatiile din care fac parte. Sunt companii multinationale responsabile. Daca nu vrei sa comunici datele GPS, inchizi aplicatia. Aceasta se activeaza automat cand suni la 112.
-Ca in cazul accidentelor auto?
-Si sistemul E Call are acelasi scop: transmiterea datelor de la un accident si despre localizarea masinii, automata, indiferent daca soferul este constient sau poate apela 112. Din 2016, orice automobil nou va fi echipat cu acest sistem.
-Localizarea automata va descuraja apelurile false, glumele etc.?
-Speram sa o faca. Daca exista o legislatie de localizare a apelului la 112, cei care "glumesc" cu apeluri false ar putea fi identificati si amendati mai usor. Astfel, va actiona preventia: vor renunta sa mai sune degeaba la numarul de Urgenta.