(Continuare)
Cat de credibili sunt martorii
O investigatie dureaza, de obicei, de la o saptamana la 10 zile. Dupa ce au fost adunate cat mai multe informatii privind un anumit caz, dar inainte de a trece la analiza si interogarea martorilor, se pun cinci intrebari de baza: Poate fi o farsa pregatita de martor? Poate fi o farsa pregatita de catre terti? Poate fi o halucinatie colectiva? Poate fi un eveniment conventional pe care martorul nu l-a identificat corect? Poate fi ceva neconventional? Se apeleaza la psihologi pentru a face profilul martorilor. Cridovni dispune, pentru analiza, si de astronomi, ingineri, piloti, controlori de zbor, meteorologi etc. Unii provin din grupurile civile de cercetare OZN. In anii 1970 exista o jumatate de duzina de organizatii civile ufologice in Uruguay. Toate au fost invitate sa participe la activitatea comuna de investigare a fenomenului OZN, in 1979, atunci cand Fortele Aeriene au creat Cridovni. Aproximativ 30 de civili au intrat si au ramas in cadrul Comisiei. Acest grup s-a redus in decursul timpului; in 2012, personalul permanent al Comisiei era format din 12 persoane: cinci oficiali militari si sapte civili. La acestia se adauga specialistii la care se poate face apel, cum sunt cei de la analiza de imagini. Ariel Sanchez considera ca cel mai important lucru pe care il are Cridovni sunt oamenii: cercetatorii si analistii. Ei sunt mult mai importanti decat tehnologia.
Gevaerd a intrebat ce se intampla cu observatiile care nu pot fi explicate in niciun fel. Sanchez a raspuns ca acestea sunt pur si simplu arhivate si atat. El a dat un exemplu: sa zicem ca un obiect negru, de forma triunghiulara, a fost reperat, urmarit si capturat in imagini de catre un echipaj militar. Pana la acest punct, este un caz neconventional; dar peste mai multi ani s-ar putea afla ca a fost un avion experimental de la o forta aeriana prietena, care, sa zicem, s-a ratacit din cauza unor probleme de comunicare. Astfel de informatii vor forta redeschiderea cazului. Acesta este rostul pastrarii arhivelor.
In cazul unui eveniment neconventional, este totdeauna informat comandantul Fortelor Aeriene, caruia Comisia i se subordoneaza. In cazul unui eveniment foarte important, informatiile vor fi transmise ministrului Apararii si, in mod exceptional, chiar presedintelui Republicii. Colonelul Ariel Sanchez a subliniat ca dosarele OZN ale aviatiei uruguayene nu contin secrete si orice civil poate avea acces la ele. Desigur, nu e ca la o biblioteca. Nu pot fi aratate toate cele 1200 de cazuri simultan. Nu exista personal suficient in acest scop. Dar cel interesat face o cerere si i se vor pune la dispozitie, punctual, dosarele sau statisticile cerute. In mai bine de treizeci de ani nu a existat niciun caz care sa fie clasificat. Au fost puse la dispozitia doritorilor chiar si fotografiile facute de pilotii militari, din avioanele Pucara, cu ocazia urmaririi unui OZN deasupra unui baraj.