(Continuare)
Observatii tot mai rare?
Sanchez s-a alaturat Comisiei in urma cu 20 de ani, ca locotenent major. A fost invitat de catre colonelul Freddy Prieto, care era pe atunci presedintele Comisiei. La inceput a avut un rol de secretar; se ocupa de documente. A trebuit sa citeasca unul cate unul fiecare fisier si sa invete multe cazuri pe dinafara, astfel incat sa poata lucra la investigatiile acestora si sa se adreseze mass-media cu privire la anumite aspecte. Din 2008 a devenit el insusi presedintele Comisiei.
Cridovni a primit in 30 de ani peste 2200 de rapoarte de observare, inclusiv fotografii si clipuri video; ele ajung la birou zi de zi, prin scrisori, e-mailuri si apeluri telefonice. Din toate aceste rapoarte, au fost investigate in jur de 1250. Deci un raport nu conduce intotdeauna la o investigatie, mai ales daca ofera putine informatii cu care s-ar putea continua. In acest caz, sunt inregistrate doar faptele, ce anume a fost vazut, de cine, unde si cand. Se deschide o ancheta doar daca raportul are dovezi, sau martori credibili.
Datorita mijloacelor de comunicare, cum ar fi internetul, in ultimii ani oamenii au acces la mult mai multe informatii decat aveau inainte. Cu toate acestea, in Uruguay - spunea Sanchez - numarul de cazuri raportate a scazut. E drept, a crescut calitatea lor. Inainte, veneau cam 100 de rapoarte pe an, acum sunt 30 sau 40, dar acestea sunt mult mai elaborate si mai complete. In zilele noastre, atunci cand cineva vede ceva neidentificat, de regula a eliminat deja posibilitatea de a fi un satelit, un avion sau un fenomen atmosferic.
Dintre cele 1250 de cazuri investigate doar 40 au fost clasificate de Cridovni drept OZN-uri, adica observatii care nu au putut fi explicate in niciun fel, prin cunostintele existente despre cele ce se pot afla in aer si in spatiu. Ele au un nivel ridicat de stranietate, care nu permite nicio concluzie. Acest numar de evenimente confirmate este usor mai mic decat media mondiala, deoarece Cridovni aplica standarde mai riguroase, pe care ufologia civila de obicei nu le aplica.
Referitor la modul in care functioneaza o ancheta Cridovni, Ariel Sanchez a precizat ca indata ce se primeste un apel telefonic, se pune in aplicare o procedura standard. Din partea Comisiei este desemnata o echipa de investigatie, care merge sa vorbeasca cu martorii si, pe cat posibil, sa colecteze unele dovezi. Acest grup este, in mod normal, format din doua sau trei persoane. De multe ori poarta uniforme, iar uneori merg chiar cu vehicule militare. Sanchez spunea ca cineva ar putea sa-l sune la ora zece seara, pentru un caz care solicita o deplasare urgenta pe teren. Atunci va merge el insusi, cerand ca un ofiter sau chiar un civil de la Comisie sa i se alature in aceasta misiune. El este cel ce decide cine va merge in echipa de investigare. Ei se deplaseaza apoi la locul incidentului si vorbesc cu toti cei care le-ar putea oferi imagini, clipuri video etc. Apoi parcurg zona pentru a schita copaci, munti, rauri, linii electrice, aeroporturile din apropiere s.a.m.d. Fac apoi fotografii si vorbesc cu vecinii martorilor. Este o investigatie in stil politienesc. Uneori poti colecta mai multe informatii de la vecini decat de la martorii initiali.
Daca exista cel mai mic indiciu ca ar fi avut loc o aterizare, sunt adunate mostre, pentru verificarea compozitiei chimice intr-un laborator, sau la Departamentul National de Mineralogie si Geografie. Pentru analiza imaginilor se face apel la o echipa de specialisti de la baza aeriana Boiso Lanza, care efectueaza fotografii aeriene. Dupa colectarea tuturor informatiilor urmeaza o alta faza, bine compartimentata, de analiza; in cursul ei s-ar putea ivi noi intrebari, care vor fi puse martorilor, sau nevoia de a colecta noi dovezi. In aceeasi etapa, departamentul operativ al Cridovni verifica circumstantele in care a avut loc observatia. Sunt examinate datele aeronavelor militare sau civile care ar fi putut trece peste zona respectiva in acel moment, ca si date tinand de miscarea satelitilor, de fapte astronomice, meteorologice, geologice etc. Se iau in considerare si manevrele militare din zona.
(Va urma)