Fenomenele aerospatiale neidentificate au fost tratate cu seriozitate de fortele aeriene ale tuturor tarilor importante, chiar daca acest fapt nu a fost recunoscut in general fata de marele public. Un exemplu graitor este si cazul uneia dintre cele mai mici tari din America de Sud, Uruguay. Aici, aparitiile de OZN-uri sunt investigate de catre Fortele Aeriene Uruguayene (FAU), ca parte a activitatilor lor de rutina, prin Comisia pentru Primirea si Investigarea Rapoartelor OZN (Cridovni), compartiment care a fost infiintat in 1979, la initiativa personala a presedintelui republicii si care opereaza de atunci neintrerupt.
Ufologul brazilian A.J. Gevaerd a luat in 2012 un interviu colonelului Ariel Sanchez (foto), seful Cridovni, la baza militara aeriana Boiso Lanza, unde se afla sediul comisiei, la 30 km de Montevideo. Sanchez, ca si Lt. Daniel Silveira, adjunctul sau, sunt asadar ufologi profesionisti, platiti in acest scop de FAU, altfel spus, fac parte din personalul fortelor aeriene, care dedica o parte din timpul lor de lucru cercetarii evenimentelor OZN, fiind gata sa plece pe teren la orice apel, in uniforme si vehicule oficiale. Iau interviuri martorilor, colecteaza probe, colecteaza date, dupa care incep investigarea aprofundata a cazului, pe baza unor standarde metodologice stricte. Uruguay este, din acest punct de vedere, un model demn de a fi reprodus de catre fiecare tara.
Un alt exemplu demn de a fi luat in seama este organizarea, de Cridovni, la Montevideo, in noiembrie 2010, a unui Congres International pentru Investigarea de fenomene aerospatiale si terestre. A fost aparent primul eveniment ufologic sustinut de o organizatie militara. Mai mult, pentru a-si extinde raza de actiune, Cridovni a infiintat in 2000 o sectiune civila - Centrul Regional de Investigare a Fenomenelor Aerospatiale si Terestre (Crifat), cu veleitati internationale. Asa cum spune Sanchez, "Inca nu avem niciun raspuns cu privire la fenomenul OZN, ce sunt aceste vehicule, care este originea lor, dar continuam sa cercetam, cu cea mai mare determinare. Ca oameni in serviciul statului Uruguay, trebuie sa fim impartiali, deci nu incurajam si nu descurajam niciun punct de vedere particular".
In ceea ce priveste Congresul organizat la Montevideo, colonelul Ariel Sanchez spunea: "Am vrut sa fie cat mai deschis posibil". Au participat nume mari din ufologia europeana si sudamericana. Desi Cridovni adopta o abordare stiintifica fata de fenomenul OZN, membrii sai raman deschisi catre reprezentantii altor interpretari.
(Va urma)