AmosNews: Daciana Sarbu: Consumatorii au nevoie de informatii clare si precise despre alimente

Uniunea Europeana a adoptat, marti, un cadru legislativ major, care va garanta consumatorilor acces la informatie de mai buna calitate in privinta alimentelor si protectie mai buna pentru grupurile vulnerabile, precum copiii. Eurodeputata Daciana Sarbu, membra a Comisiei pentru Sanatate Publica si Siguranta Alimentara, a fost reprezentanta grupului S&D in acest dosar, inclusiv in negocierile cu Consiliul, contribuind cu o serie de amendamente relevante ce se regasesc in textul final al raportului.
Consumatorii vor fi protejati de abuzurile producatorilor care, adesea, promoveaza pe eticheta unor alimente beneficii pe care acestea nu le ofera.
"Apreciez, in mod deosebit, faptul ca am reusit sa stabilim prevederi foarte stricte in privinta etichetarii laptelui praf", a afirmat Daciana Sarbu, pentru care o miza principala a fost problema etichetarii si a promovarii publicitare a formulelor de lapte praf pentru sugari si copiii de varsta mica, si in special problema promovarii agresive a utilizarii laptelui praf in detrimentul alaptarii. In viziunea sa, unul dintre succesele majore obtinute in acest domeniu este si blocarea incercarilor frauduloase de promovare drept hrana sanatoasa a unor produse precum alimentele pentru sportivi, batoanele pentru slabit ori asa-numitul lapte de crestere. Pe parcursul negocierilor, Daciana Sarbu a solicitat ca laptele de crestere sa nu mai fie promovat ca aliment cu proprietati speciale, argumentand ca "nu exista nicio dovada care sa ateste ca acest produs ofera beneficii nutritionale, comparativ cu un regim alimentar normal si echilibrat".
"Consumatorii au nevoie de informatii clare si precise despre alimente, astfel incat sa poata face alegeri in cunostinta de cauza si sa-si protejeze sanatatea. Studiile demonstreaza tot mai clar ca alimentatia are o legatura directa cu o serie de probleme de sanatate grave - afectiuni cardiovasculare, diabet tip 2, diverse forme de cancer. Nutritia dezechilibrata este o amenintare serioasa la adresa sanatatii, iar acest fenomen afecteaza in mod ingrijorator copiii - o categorie extrem de vulnerabila. Modul in care institutiile europene trateaza azi acest subiect va influenta major nu numai sanatatea cetatenilor europeni in decadele care urmeaza, ci si situatia economica si sociala a Uniunii Europene in viitor. Legislatia menita sa protejeze consumatorii si sa promoveze alimentatia sanatoasa trebuie sa fie o prioritate absoluta in Uniunea Europeana, iar ceea ce am reusit in acest dosar reprezinta o evolutie reala", a subliniat Daciana Sarbu in plenul Parlamentului European de la Strasbourg.