CASA LUX informeaza: 8 moduri surprinzatoare prin care poti pastra casa racoroasa in timpul verii
Poti sa pastrezi casa racoroasa fara aer conditionat in timpul zilelor caniculare, daca tii cont de cateva sfaturi simple.
Cea mai mare problema cu care zilele de vara vin la pachet este canicula, mai ales atunci cand nivelul umiditatii din aer este foarte ridicat.
Primul lucru pe care l-ai putea face pentru a te bucura de racoare in casa in timpul zilelor caniculare este achizitionarea unui aparat de aer conditionat. Cu toate acestea, daca eviti o astfel de solutie sau daca aerul conditionat pur si simplu nu mai face fata, ai la dispozitie si alte metode prin care poti creste confortul termic in locuinta ta.

1. Gateste inteligent

Gateste mancaruri reci sau foloseste cuptorul cu microunde in locul cuptorului clasic. Daca gatesti, insa, la aragaz, tine cont de urmatoarele sfaturi: acopera bine oalele pentru a tine sub control umiditatea din casa si priveste in cuptor prin fereastra acestuia, evitand deschiderea usii. Cu toate acestea, tehnologia iti poate veni in jutor, iar daca detii una dintre aceste hote telescopice, tot aerul cald care se formeaza atunci cand gatesti va fi evacuat cu eficienta maxima.

2. Acopera ferestrele cu draperii

Aceasta metoda prin care impiedici razele soarelui sa patrunda in casa este recomandata inclusiv de designeri. Acestia recomanda instalarea unor draperii, in special la ferestrele dinspre partea de vest si de sud ale casei tale, care sunt cele mai expuse soarelui in timpul verii.

3. Instaleaza becuri LED

Atunci cand sunt aprinse, becurile cu incandescenta incalzesc locuinta fara sa-ti dai seama. Daca ai incercat vreodata sa pui mana pe un bec aprins de cateva minute stii despre ce vorbim. Inlocuieste becurile clasice cu becuri LED, care consuma mult mai putin curent electric si nu se incing. In plus, ele au si o durata de viata mult mai mare decat celelalte.

4. Scoate aparatele din priza

Scoate din priza aparatele electronice si electrocasnice atunci cand nu le folosesti. Fara sa-ti dai seama, acestea emana o cantitate de caldura care va contribui si mai mult la senzatia de sufocare pe care o resimti in propria casa in zilele caniculare.

5. Repara usile si ferestrele

Usile si ferestrele etanse pastreaza caldura in interiorul casei in timpul iernii si in exterior in timpul verii. In plus, tine usile si ferestrele inchise in special la amiaza, cand temperaturile sunt foarte ridicate in lunile de vara.

6. Amana treburile casnice

Nu folosi masina de spalat vase, masina de spalat haine si alte aparate electrocasnice in timpul caniculei. Astfel de aparate genereaza caldura, dar si foarte multa umiditate. Porneste masina de spalat rufe sau vase doar cand este incarcata la capacitate maxima si alege intotdeauna cel mai scurt ciclu de spalare care te ajuta sa cureti vasele sau hainele in mod corespunzator. In plus, usuca hainele afara, pentru a evita aparitia umiditatii excesive in interiorul locuintei tale.

7. Foloseste cat mai putina apa calda

Dusurile fierbinti genereaza foarte multa umiditate. Pentru a evita umiditatea excesiva, fa dusuri mai scurte si, daca se poate, spala-te cu apa cat mai rece.

8. Aplica o strategie pe termen lung

Daca vrei sa eviti problema caniculei in urmatorii ani, planteaza copaci pe partea de sud si de vest a casei. Inlocuieste, totodata, ferestrele obisnuite cu geamuri termopan cu low-e si izoleaza termic acoperisul.

(Articol realizat impreuna cu beko.ro)