Constiinta unui liberal de stanga: Un continent esuat
Uniunea Europeana are toate datele sa fie principala putere politica si economica a lumii. Economic vorbind, chiar este si peste SUA, si peste China, nu mai vorbesc de Rusia. Daca face un efort, fara a baga mana prea adanc in buzunar, poate fi si prima putere militara. Nu are nimic de invidiat altora nici in materie de cercetare dezvoltare, de inovare. Cultural este prima putere a lumii. Si cu toate astea pare o curca buimacita, care o ia peste bot de la orice criza.
De ce? In primul rand pentru ca nu se ia in serios. Nu isi mai propune nimic ambitios. Se lasa condusa de niste nulitati cu ifose, care n-au viziune, n-au etos. Au doar interese meschine, care nici macar nu pot invoca scuza egoismului national. In al doilea rand nu reuseste sa scape de dependenta de Washington. Nimic nu mai justifica aceasta dependenta, care seamana cu dependenta de un drog. Drogul american distruge proiectul european. Uniunea Europeana nu poate, si nici nu trebuie sa fie, un soi de Statele Unite ale Europei.
In al treilea rand este renuntarea la democratie in functionarea Uniunii, ajungand astfel sa repete experienta periculoasa a LAGARULUI SOCIALIST. De ce trebuie sa ne conduca Berlinul? Doar pentru ca Germania are niste performante economice (relativ) mai bune ca altii? Totul se rezuma la succesul economic? Uitam ca PUTEREA BLANDA a Uniunii Europene, cea care ne putea face liderul lumii si elementul structurant al procesului de globalizare, este modelul sau social? Ei bine, in marea imbecilitate a liderilor Europei, prima victima a dependentei de SUA a fost modelul sau social.
Criza greaca a developat aceste slabiciuni mai mult ca orice eveniment din ultimele doua decenii. Practic, proiectul european, asa cum era el definit in anii 80-90 ai secolului XX, este mort. I-a luat locul un surogat de neo-liberalism, care a slabit coerenta ansamblului, a paralizat evolutia lui, si a transformat Uniunea Europeana intr-o caricatura. Dupa statele esuate, avem si un continent esuat. Sa ne fie de bine!
Sursa:constantingheorghe.blogspot.ro