Cristian Teodorescu (Catavencii): USL nu s-a rupt, dar a facut entorsa

Iritat si cam nedormit, Victor Ponta s-a trezit miercuri dimineata ca trebuie sa-l invete minte pe Daniel Morar. Si-a facut propuneri pentru sefia DNA si a Parchetului General, ceea ce zisese marti ca nu va face. USL nu s-a rupt de pe urma acestor propuneri, dar a facut entorsa. Liberalii nu mai vor Justitia, fiindca Ponta ar trimite-o la DNA pe Kovesi, asa cum ar vrea si Basescu. Antonescu a gasit cu ocazia asta formula epocala ca la capitolul Kovesi liberalii se despart fundamental de Ponta, dar ca USL merge inainte.
Am auzit de povestea cu numirea Codrutei Kovesi de mai bine de doua luni. Si tot atunci niste liberali mi-au spus, tristi, ca Ponta ar fi santajabil. Cu ce? - nu stiau, dar, spuneau: altfel nu se explica de ce are el cirlig la Codruta K.
Pentru a fi misterul complet, Daniel Morar s-a pronuntat la televizor ca preferata presedintelui care l-a preferat pe el la Curtea Constitutionala n-ar fi buna la sefia DNA, unde ar trebui pus careva dinauntru. Şi a rostit vreo citeva nume, de parca el ar fi venit sef dinauntrul DNA, nu din pixul lui Basescu.
S-o luam pe rind. E Ponta santajabil, cum cred unii dintre liberali? Din cite stiu, premierul n-are doua doctorate, ci doar pe cel de pe urma caruia tot trage ponoasele plagiatului: un schelet care a inceput sa se invecheasca, dar care nu si-a pierdut vioiciunea in dulapul cu usa deschisa al lui Ponta. Sa fie altceva, vreo prospatura de care nu stie decit Basescu - plus cei care i-au servit informatia! - in afara de Ponta insusi? Daca asa e, si Ponta se bizuie pe un troc cu Basescu, greseste ca mai toti cei care au avut incredere in promisiunile acestuia.
A vrut Ponta, la nervi, sa-i inchida gura lui Daniel Morar? Cine e acest Morar, ca sa merite efortul? Nu e decit un produs, nu un producator! E omul cuiva, a carui cariera a depins si depinde de o semnatura. Şi daca acea ultima semnatura, care l-a facut judecator la CCR, ar fi lipsit, cine stie prin ce colt al tarii ar fi ajuns procuror Daniel Morar!
A facut Ponta o intelegere secreta cu suporterii lui Basescu de la Comisia Europeana? O intelegere cit se poate de politica - voi puneti pe cineva, la Parchetul General, dar il lasati si pe Basescu sa puna pe cine vrea el la DNA! Mai degraba asta. Si evident ca nici una dintre partile acestei intelegeri nu va recunoaste asa ceva! Existenta unei asemenea intelegeri ar explica mai multe: faptul ca Ponta a lasat sa rasufle ipoteza numirii Codrutei la DNA cu citeva luni inainte de oficializarea ei. Faptul ca pe aceasta tema nu s-a luat in bete cu Basescu si ca Antonescu - despre care cred ca a aflat de aceasta intelegere - a protestat mai mult de forma impotriva acestei numiri. Mai mult, cred ca ieri cind Ponta le-o fi zis liberalilor - adica lui Antonescu - uite ce mi-au zis astia de la Bruxelles, dar daca voi vreti altceva, s-o incercam si pe-asta, Crin i-a zis s-o lase neincercata si a cedat Justitia PSD-ului, ca sa-si poata vedea de viitorul candidaturii sale la presedintie.
Totusi ce sa mai creada amaritii pe care i-au alergat pe ulite cu Biblia in mina procurorii Codrutei, de mina cu procurorii lui Morar, la comanda lui Basescu, pentru a descoperi trei milioane de voturi false care n-au existat? Ca in ciuda votului cu care au vrut sa termine in 9 decembrie cu slugile si cu regimul de slugareala al lui Basescu, una dintre facaturile prezidentiala va incaleca DNA-ua, cu ajutorul lui Victor Ponta?
In vara anului trecut, acelasi Victor Ponta se sumetea zicind ca Angela Merkel nu voteaza in Romania. As fi preferat ca Ponta sa fi tacut atunci, decit sa-i contrarieze acum pe cei care au votat cu USL.