MAGAZIN: Lucruri mai putin stiute despre ziua de Craciun (Autor: GABRIEL TUDOR)
Dupa Paste, Craciunul e cea mai mare sarbatoare crestina, fiind, cu siguranta, si cea mai indragita. Daca despre cum se petrece aceasta sarbatoare astazi, in epoca internetului si a iPhone-urilor, stiu pana si copiii, nu multa lume cunoaste felul in care se serba Craciunul pe vremuri sau cum au aparut o serie de traditii legate de sarbatorile de iarna. Si, daca nu credeti, va rugam sa va verificati cunostintele despre Craciun citind randurile de mai jos!
- Primul Craciun din istorie a fost celebrat in anul 350, cand Papa Iulius I a proclamat data de 25 decembrie ziua nasterii lui Isus Christos.
- Culorile traditionale ale Craciunului - verde, rosu si auriu - au fost introduse in panoplia Bisericii mult mai tarziu. Verdele e culoarea vietii si a renasterii, rosul simbolizeaza sangele lui Christos, iar auriul reprezinta lumina, dar si puterea si regalitatea.
- Potrivit legendei, prima persoana care a impodobit pomul de iarna a fost reformatorul protestant Martin Luther. Acesta ar fi fost atat de impresionat de stralucirea stelelor printre ramurile unui brad incat a adus acasa copacul si l-a impodobit cu lumanari, pentru ca si micutii lui copii sa se bucure de priveliste.
- Fiindca ei considerau Craciunul o sarbatoare catolica decadenta, puritanii din America au interzis orice sarbatorire a lui intre 1659 si 1681, cei care incalcau regula fiind amendati cu 5 silingi! Si in Anglia, puritanul Oliver Cromwell a scos in afara legii colindele de Craciun intre 1649 si 1660, singurele permise fiind predicile si rugaciunile.
- In multe tari europene exista traditia ca spiritele, malefice sau benefice, sunt foarte active in perioada celor 12 zile ale Sarbatorilor de Iarna. Aceste spirite au evoluat, in cele din urma, in spiridusii lui Mos Craciun, mai ales sub influenta poemului scriitorului american Clement C. Moore, Noaptea dinaintea Craciunului (1823), care este, potrivit cercetatorilor, cea mai indragita poezie in Statele Unite.
- Istoricii n-au putut inca stabili cine a fost primul presedinte american care a facut pomul de Craciun la Casa Alba. Unii sustin ca a fost vorba de Franklin Pierce, in 1856, in vreme ce altii cred ca presedintele respectiv a fost Benjamin Harrison, in 1889. Oricum, se stie sigur ca presedintele Coolidge a inaugurat ceremonia de aprindere a beculetelor de Craciun la Casa Alba in 1923, in vreme ce Teddy Roosevelt, un ecologist convins, a interzis sa se taie vreun brad de Craciun pentru Casa Alba, in timpul mandatului sau.
- Craciunul a fost declarat sarbatoare oficiala in Statele Unite abia in 1907!
- Pomul de Craciun ridicat in Piata Trafalgar din Londra este daruit, in fiecare an, capitalei britanice de orasul Oslo. Traditia dateaza din anul 1947, iar bradul respectiv, care are, in general, peste 20 m inaltime, e un cadou facut britanicilor de catre poporul norvegian, pentru sprijinul acordat in timpul ultimei conflagratii mondiale.
- Dupa 1960, in Suedia a devenit o traditie ca in Ajunul Craciunului oamenii sa se uite la desene animate cu Donald Duck. Anul trecut, peste jumatate din populatia tarii a respectat acest obicei!
- In 1867, un industrias din orasul american Boston a fost atat de impresionat de nuvela Colinda de Craciun a lui Charles Dickens, incat a decis sa-si inchida fabricile pe toata perioada Sarbatorilor si sa ofere fiecarui angajat cate un curcan.