Senatorul Florian Bodog a sustinut o declaratie politica intitulata: Programul Cornul si Laptele merita sa continue, dar trebuie regandit. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In declaratia mea politica de astazi as dori sa fac referire la Programul Cornul si Laptele si la necesitatea de a regandi acest program de succes si de a-l adapta conditiilor socio-economice actuale.
Programul Cornul si Laptele functioneaza in Romania de peste un deceniu, fiind o initiativa demna de remarcat a fostului Guvern PSD de care beneficiaza peste 2 milioane de copii. Din nefericire, de atunci rezultatele au inceput sa lase de dorit, astazi, programul derulandu-se mai mult din inertie, chiar daca utilitatea lui este de necontestat.
Atunci cand a fost lansat, in 2002, programul avea ca scop accesul la educatie pentru categoriile vulnerabile si urmarea reducerea saraciei. Daca beneficiile lui, mai ales in mediul rural sunt evidente, la orase lucrurile stau putin diferit: nu toti copiii consuma portia zilnica, produsele fiind fie aruncate, fie date altor copii sau luate de personalul scolilor.
Programe similare se desfasoara peste tot in lume si Europa, iar beneficiile nu sunt limitate la partea de asistenta sociala, fiind si instrument util de educatie a copiilor in privinta alimentatiei sanatoase. La noi, aceasta asociere lipseste inca. Ori, astazi, prin Schema Europeana a Laptelui, cea prin care se finanteaza o parte importanta si a programului nostru, Uniunea Europeana doreste mai mult incurajarea unui stil de viata sanatos si sprijinirea producatorilor din industria laptelui. Practic, trebuie sa ne armonizam cat mai repede obiectivele nationale cu cele urmarite de UE. In caz contrar, riscam sa pierdem finantarea europeana.
Romania trebuie sa alinieze programul national la initiativa europeana si sa elaboreze cat mai repede o strategie nationala. In absenta acestei strategii, autoritatile judetene si locale nu vor mai putea face cereri de finantare din fondurile europene alocate, in conditiile in care Romania s-a situat in 2012 pe locul 4 din 26 de state din punct de vedere al absorbtiei de fonduri pe programul de lapte scolar.
In viziunea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, laptele este unul dintre cele mai importante elemente ale unei alimentatii zilnice sanatoase. Tocmai din acest motiv sunt cu totul de acord cu cei care spun ca Programul Cornul si Laptele trebuie sa continue, doar ca este necesara o regandire a lui: pastrand componenta de protectie sociala, obiectivul trebuie reorientat mai mult spre partea educationala. Toti copiii trebuie sa inteleaga de ce e important consumul de lapte si sa il lege de un comportament alimentar si stil de viata sanatos.