Jurnalul National: Acad. prof. dr. Irinel Popescu: Fara studii clinice nu avem medicamente noi (Autoare: Magda Marincovici)

In cadrul celei de-a IX-a editii a Simpozionului "Academician Nicolae Cajal" (12-14 mai, Bucuresti), patronat de Fundatia "Cajal" si Academia de Stiinte Medicale, se deruleaza si conferinta de primavara a Federatiei Europene a Academiilor de Medicina (FEAM). "Sunt doua subiecte majore abordate la aceasta conferinta. Primul: "O singura sanatate", subiect care porneste de la premisa ca, in realitate, sanatatea omului, animalelor si plantelor trebuie studiata impreuna pentru a ajunge la rezultate bune pe o planeta care pune probleme din ce in ce mai dificile. Al doilea: "Viitorul cercetarii si al trialurilor clinice in Europa", subiect larg dezbatut", subliniaza acad. prof. dr. Irinel Popescu, presedintele Academiei de Stiinte Medicale. Printre personalitatile care onoreaza acest eveniment este si presedintele FEAM, prof. Dermot Kelleher, care referitor la subiectul "O singura sanatate" a subliniat trei aspecte esentiale la ora actuala: siguranta alimentara, zoonozele, boli transmise de la animal la om, unele cu viteza foarte mare reusind sa genereze epidemii, si medicina comparata. "In medicina comparata, Romania a facut pionierat in mod special prin prof. Nicolae Malonescu, care a infiintat, inca de la sfarsitul anilor 90, Institutul de Medicina Comparata si la initiativa caruia la Facultatea de Medicina Umana si Facultatea de Medicina Veterinara exista specializarea medicina comparata", accentueaza acad. Irinel Popescu. In legatura cu alimentele modificate genetic, "toate rapoartele actuale arata ca nu exista un pericol pentru organismul uman sa le consume", spune acad. Irinel Popescu.
Privitor la trialurile si studiile clinice, specialistii sunt de parere ca ele sunt necesare, ca fara ele nu exista progres in medicina si nici noi medicamente pe piata. "Daca ar fi sa ma refer la sofosbuvir, care este ultimul medicament venit si poate cel mai important in tratamentul hepatitei C si datorita caruia speram ca, in sfarsit, aceasta boala teribila sa poata fi invinsa, aparitia acestor medicamente nu ar fi posibila fara existenta studiilor clinice despre care vorbim", explica acad. Irinel Popescu. Presedintele FEAM, prof. Dermot Kelleher, s-a referit si la problema sponsorizarii si la conditiile in care acestea trebuie facute de catre firmele de medicamente. In acest sens, au aparut probleme etice: daca nu cumva concluziile unui studiu sponsorizat de o anumita firma sunt influentate de aceasta. Asadar, sunt intrebari despre studii, considerate necesare de comunitatea stiintifica, si la care institutiile abilitate si cu mare credibilitate stiintifica trebuie sa dea raspunsuri.
In Romania exista o comisie nationala de etica in subordonarea Academiei de Stiinte Medicale. Aceasta aproba studiile clinice la nivel national, insa fiecare unitate la care se desfasoara aceste studii are propriul comitet de etica care, de asemenea, le aproba.
"Organismele internationale - incepand cu Comisia Europeana si Parlamentul European, ajungand la Federatia Europena a Academiilor Medicale - au rol de "advisor". Ele ofera cadrul general si, atunci cand sunt intrebari sau cand sunt probleme ridicate din public si din randul populatiei in legatura cu aceste studii, au datoria sa le lamureasca si sa se constituie intr-un ghid pentru statele care fiecare isi aproba studiile clinice care se desfasoara pe teritoriul lor national", subliniaza acad. Irinel Popescu.
La sesiunea de onco-genomica din cadrul Simpozionului " Academician Nicolae Cajal" vor participa si specialisti din Singapore care impreuna cu un grup de cercetatori de la Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni, coordonat de acad. Irinel Popescu, au efectuat studii comune, publicate in prestigioasa revista Nature Genetics.