Jurnalul National: Vitamina D poate invinge gripa! (Autoare: Magda Marincovici)
Citricele, ceapa, usturoiul, varza, pestele ne apara de infectiile respiratorii din sezonul rece

Atacul virusurilor, lipsa vitaminelor, mineralelor si oligoelementelor provoaca o fragilizare a sistemului imunitar. Si asa se deschide poarta infectiilor de sezon, in special gripei, acompaniata de complicatii greu de tratat mai cu seama in cazul copiilor, varstnicilor si bolnavilor cronici. Foarte frecventa, in lunile sezonului rece, este carenta de vitamina D, care niveleaza raspandirea virusurilor gripale. Un studiu international arata ca o suplimentare a aportului de vitamina D reduce incidenta infectiilor respiratorii in cazul copiilor. Din pacate, aportul zilnic recomandat in mod oficial este departe de a fi la inaltimea necesarului real”, spune Angelique Houlbert, dietetitician-nutritionist si autor al volumului Stress, les solutions naturelles), citata pe site-ul revistei Top Sante. Observatii similare sunt facute si referitor la lipsa de zinic, mai frecventa la femei. Acest oligoelement participa la sinteza proteinelor din globulele albe si din anticorpi. Zincul este extrem de important in lupta contra virusurilor racelilor de sezon si, daca vrem sa ne tinem la adapost de acestea, evident ca trebuie sa ne asiguram necesarul zilnic.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne-a spus in repetate randuri ca ”fructele de goji furnizeaza organismului 19 aminoacizi inclusiv 8 din cei esentiali, 21 minerale, betaina, cantitati mari de vitamina B / E si acizi grasi. Vitamina B este esentiala pentru transformarea alimentelor in energie”.

Uleiuri esentiale, echinacea

Pentru a acoperi necesarul de vitamina D, sunt recomandate sardinele sau macroul in ulei de masline. Pentru zinc, mancati fructe de mare, peste, carne de pasare, galbenus de ou, drojdie de bere. Tot ce produce stupul ne ajuta sa ne protejam caile respiratorii superioare de virusuri si efectele temperaturilor scazute. Pentru a mentine un echilibru optim al floreie intestinale, sunt indicate iaurtul, sursa valoroasa de probiotice, varza, maslinele, branzeturile fermentate. Nu uitati fructele si legumele proaspete sau coapte. Uleiurile esentiale de lamaie, eucalipt au efecte imunostimulatoare. Se recomanda o picatura pe un cub de zahar, in fiecare dimineata, pana in luna martie. Echinacea este consacrata pentru rolul ei de puternic imunistimulator asociat cu proprietati antivirale si antibacteriene. Echinacea ne protjeaza de infectiile respiratorii si diminueaza severitatea simptomelor. Medicii recomanda ca, in lunile de iarna, cate doua saptamani sa facem o cura de comprimate de echinacea. Iata cum arata un top al principalelor alimentel care ne pot ajuta sa trecem prin aceasta iarna fara raceli si gripa: * Citrice: flavonoide si vitamina C * Avocado: bogat in acizi grasi buni * Peste gras: bogat in omega 3 si pentru intretinerea moralului * Varza: intareste imunitatea * Usturoi, ceapa: pentru antioxidanti si elemente antiinfectii * Linte: contra oboselii * Fructe de goji: antioxidanti si anti nervozitat * Banana: elemente pentru sustinerea fizicului si moralului * Castane: bogate in minerale * Mere, pere: bogate in vitamina C.