Punctul pe Y. Ciobaniada /amosnews.ro / Autor: Octavian ANDRONIC
De la Mineriade, aceasta este prima manifestare de forta a unei categorii socio-profesionale impotriva abuzurilor administratiei. Ciobanii n-au fost luati in consideratie, ca atare niciodata. Au cam fost lasati in plata Domnului, pe muntii si dealurile pe care le strabat cu turmele, fiind sesizati doar cand transhumanta mai afecteaza circulatia publica. Si-au vazut mereu de treaba si existenta lor, relatia cu cei din jur rezumandu-se la negocierea pretului produselor lor. Inconjurati in general de simpatie, ciobanii si-au facut un dusman constant si perfid in vanatori " acea categorie de persoane care nu-si castiga existenta din pieile si carnea animalelor pe care le doboara in scop recreativ si sportiv si care dispune in randurile sale de un mare numar de potentati cu roluri importante in mecanismele sociale. Acestia si-au vazut interesele afectate de faptul ca in drumul lor, paznicii turmelor " cainii, mai dau iama in vanatul mic, facandu-le concurenta neloiala. Au trantit atunci, iute, un proiect de lege prin care pedepseau animalele si pe stapanii lor pentru intruziunea in domeniul lor de activitate. Faptul ca au redactat un proiect cu prevederi daca nu stupide, cel putin absurde, nu a sarit in ochii legiuitorilor obisnuiti sa ridice mana la tot ce nu-i priveste direct. Si asa, pe nepusa masa, bietii producatori de branzeturi s-au trezit lipsiti de aparare in fata salbaticiunilor lipsite de respect fata de nobila lor menire. Ca nu mai pot opune ursilor si lupilor care dau iama-n turme oridecateori au ocazia, decat un caine mare si unul mic”, conform textului legii. Acum, eu nestiind limbajul de specialitate, nu stiu ce inseamna caine mic”: de varsta sau de talie? Ce faci cu el daca creste? Il omori? Ce faci cu acei caini care depasesc numarul admis de vanatori? Ii eutanasiezi sau ii duci la adaposturile pentru maidanezi? Dar, mai ales, ce faci cu pradatorii pe care-i surprinzi asupra faptului, in lipsa paznicilor traditionali? Le urezi pofta buna (ca n-ai dreptul sa-i atingi fara aprobare de la AGVPS) si ii mai poftesti si altadata?
Toate aceste probleme si le-au pus si ciobanii care au aflat de grozavie abia dupa ce a fost votata, din tabletele la care au inceput si ei sa aiba acces, precum Ghita. Si s-au intrebat cat de democratic este ca ei, partea vatamata, sa nu fi fost ascultati si consultati. Revolta i-a adunat si le-a indreptat pasii spre sediul raului” " Palatul Parlamentului " unde au dorit sa afle ce-a fost in capul parlamentarilor cand le-au facut figura asta. Ca s-a lasat cu o incaierare, ca unii mai nevricosi i-au rupt hartiile doamnei senator Anghel, sunt lucruri care se mai intampla. Ca circulatia Bucurestiului a fost complet data peste cap " este unul dintre riscurile democratiei si liberei miscari. Nu stiu cat au inteles oierii nostri din explicatiile savante date de purtatorul de cuvant al Guvernului (ca o lege initiata si votata de parlament nu poate fi modificata prin ordonanta de urgenta. S-au mirat si ei ca unul de-al lor, cum probabil ca il considera ciobanii de prin Marginimea Sibiului pe presedinte, a putut sa promulge o asemenea bazaconie fara ca macar sa o inapoieze odata initiatorilor.
N-a aparut, in mod straniu, pe ecranul talk-show-urilor in tema, nici un reprezentant al categoriei care a manipulat lucrurile in aceasta nefericita directie: vanatorii! Oare de ce?