Mariustuca.ro / In Romania, oficial, sunt aproximativ 82.339 de copii care au parintii plecati la munca in strainatate (Autoare: Magda Marincovici)
Organizatia Salvati Copiii Romania, pe baza statisticilor oficiale, (Autoritatea pentru Protectia Copilului, 2014), in tara noastra sunt 82.339 de copii care au parintii plecati la munca in strainatate. Mai mult, patru din zece dintre acestia sunt complet lipsiti de grija parinteasca, avand ambii parinti plecati peste hotare sau provenind din familii in care parintele, unic sustinator, este plecat.
O serie de studii realizate de-a lungul ultimilor ani au aratat ca datele oficiale prezinta doar o parte din dimensiunea fenomenului. Astfel, in 2007, Fundatia Soros indica, doar in randul elevilor de gimnaziu, un numar de doua ori mai mare decat cel prezentat de autoritati - 170.000 elevi. In 2008, un alt studiu1 estima ca, la scara nationala, existau 350.000 de copii ai caror parinti emigrasera in strainatate, iar mai mult de o treime dintre acestia (circa 126.000) erau afectati de migratia ambilor parinti. Acesti copii sunt lipsiti de afectiune si de indrumare parinteasca, se confrunta frecvent cu dificultati de ordin emotional, social si educational.
Salvati Copiii Romania ofera o sansa la protectie si educatie acestor copii prin intermediul proiectului PROTECTIE SI EDUCATIE PENTRU COPIII AFECTATI DE MIGRATIA PENTRU MUNCA IN STRAINATATE, PRIN CENTRE DE ZI. Prin acest proiect, aproximativ 1.280 de copii din municipiul Bucuresti si 13 judete vor beneficia de suport psihologic, social si educational.
- Este dificil pentru un copil ai carui parinti sunt plecati la munca in strainatate sa aiba acelasi comportament ca inainte de plecarea acestora. Lipsa lor il va face sa se simta frustrat si sa dezvolte diverse probleme de ordin emotional, educational si social, subliniaza Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv al organizatiei Salvati Copiii Romania.