Jurnalul National: Testul care detecteaza virusul Ebola in 15 minute (Autoare: Magda Marincovici)
Ultimul bilant al OMS arata ca Ebola a provocat 4.546 de decese
In sfarsit vesti bune, mobilizatoare in lupta contra virusului Ebola. Cercetatorii francezi de la Comisariatul pentru Energie Atomica si Energii Alternative (CEA) au anuntat, ieri, ca au pus la punct un test pentru diagnosticarea foarte rapida a infectiei virale. Testul dureaza aproximativ 15 minute, comparativ cu metoda japoneza care are nevoie de o jumatate de ora pentru a depista virusul Ebola. Testul cercetatorilor francezi este asemanator testului de sarcina. Poate fi efectuat in afara unui laborator, nu are nevoie de material specific si este necesara o picatura de sange, de plasma sau de urina, explica CEA. Testul a fost validat de laboratorul de specialitate din Lyon.
Acest test are multiple avantaje. Contribuie la diagnosticarea rapida a bolii, la izolarea pacientului in cel mai scurt timp si prevenirea raspandirii virusului. Testul ar putea fi produs pe scara industriala la sfarsitul lunii octombrie. El ii va ajuta pe medici sa deceleze cu mai mare precizie simptomele febrei Ebola de cele ale gripei sezoniere. Este stiut ca, in prima parte a evolutiei febrei hemoragice Ebola, pacientul prezinta simptome asemanatoare celei ale unei gripe obisnuite.
O alta veste buna o reprezinta reuniunea ministrilor de externe ai tarilor Uniunii Europene cu scopul de a decide un nou ajutor destinat tarilor afectate de virusul Ebola si masuri care sa asigure repatrierea urgenta, in caz de infectare, a lucratorilor umanitari aflati in zonele afectate.
Toti cei 28 de ministri de externe sunt de acord ca Ebola reprezinta o criza reala si trebuie facut un front comun, la nivel international. Ministrii de externe discuta o strategie clara, comuna care sa se aplice in cazul personalului sanitar si umanitar aflat in tarile afectate de virusul Ebola. Strategia este necesara in conditiile in care multi voluntari si multe cadre medicale s-au contaminat cu virusul Ebola in timp ce acordau ingrijire bolanvilor din tarile din vestul Africii.
De asemenea, va fi suplimentata suma destinata ajutorarii tarilor africane lovite de Ebola.
Pana in prezent, Uniunea Europeana a promis sa elibereze aproape 500 de milioane de euro pentru a ajuta principalele tari afectate: Liberia, Sierra Leone si Guineea.
Efortul financiar este considerat insuficient de catre Marea Britanie, care a cerut ca aceasta suma sa fie crescuta la un miliard de euro: "Avem nevoie cu adevarat de acest miliard de euro. Este vorba de o epidemie periculoasa. Acesti bani ar ajuta la acordarea de ajutor medical si la prevenirea raspandirii bolii prin izolare si tratarea imediata a celor infectati", a spus britanicul Philip Hammond.
Potrivit ultimului bilant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, epidemia de febra hemoragica Ebola a provocat 4.546 de decese din totalul de 9.191 de bolnavi inregistrati in Guineea, Liberia si Sierra Leone.