De ce unii scapa de gripa in 7 zile, iar altii pot chiar sa-si piarda viata (Autoare: Magda Marincovici / marius tuca.ro)
O mutatie genetica pare sa fie explicatia pentru care unii fac forme usoare de gripa si altii forme severe.
Nu suntem egali in fata gripei: unii se vindeca de gripa cu sau fara tratament in 7 zile, altii fac forme severe, de durata si, mai rar, chiar mortale. Potrivit unei echipe de cercetatori de la INSERM, o mutatie genetica pana acum necunoscuta ar putea fi explicatia vulnerabilitatii unor pacienti.
Bolile pulmonare cronice fac parte dintre factorii de risc cunoscuti pentru faptul ca genereaza forme severe de gripa. Dar originea celor mai multe cazuri de decese prin gripa este adesea inexplicabila, mai ales la copii.
Iata ca cercetatorii americani s-au asociat cu cercetatorii francezi si au formulat o modificari genetice. Pentru a formula aceasta ipoteza, ei au studiat in ansamblu genomul unei fetite de 7 ani cu o forma de infectie respiratorie. La varsta de 2 ani, fetita a fost spitalizata intr-o sectie de reanimare pediatrica. Ea nu prezenta nici o boala cunoscuta, care sa sugereze o vulnerabilitate mai mare la virusuri, comparativ cu alti copii.
Cercetatorii au descoperit, totusi, ca fetita a mostenit o gena modificata, cunoscuta pentru amplificarea productiei de interferon ca raspuns la o infectie virala la om. Pe baza acestor prime informatii, cercetatorii de la INSERM estimeaza ca strategiile terapeutice cu interferon recombinate ar putea ajuta la combaterea formelor severe de gripa la copil.