Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Institutul National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals" si Fundatia "Prof. Dr. Matei Bals" au organizat vineri, 10 ianuarie 2014, de la orele 10.00, in Centrul Vechi, deschiderea Campaniei Nationale de Informare si Educare HIV STREET ART.
Au participat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, (Manager INBI Matei Bals), psih. Odette Chirila, (INBI Matei Bals), Iulian Petre, director executiv UNOPA.
Evenimentul a avut loc pe strada, langa panourile cu mesajele campaniei, unde invitatii au avut scurte prezentari despre campanie si au raspuns la intrebari.
In imediata apropiere, in interiorul unui bar a fost disponibil un cofee break incepand cu ora 9:30.
HIV STREET ART este un proiect inovator care se adreseaza tinerilor expusi la risc transmitand prin intermediul unor imagini vizuale mesaje despre recunoasterea comportamentului la risc, testare, acceptarea diagnosticului si continuarea vietii. Lectia invatata este aceea ca trebuie sa ne protejam pentru a evita riscul de infectare cu HIV.
HIV STREET ART este, de fapt, o POVESTE! Povestea unei tinere infectate cu HIV! Aceasta poveste este transpusa, cu ajutorul graffiti, pe 5 panouri care ilustreaza etapele vieții tinerei, de la comportamentul la risc, testare, aflarea diagnosticului, stigmatizarea și autoizolarea, și pana la acceptarea bolii și a tratamentului care o vor duce catre o viața normala, cu o familie fericita și cu copii sanatoși.
HIV STREET ART va demara in Bucuresti si va continua in alte mari orase din tara, in zone pietonale cu trafic important. Campania cuprinde mai multe tipuri de activitați de informare la fața locului. Voluntari UNOPA vor fi prezenți și vor oferi detalii despre panourile expuse, relatand povestea tinerei și transmițand mesajele campaniei și oferind flyere cu informații pentru tineri.
Tot la fata locului au loc activitati artistice precum: teatru stradal si street dance, iar pe al saselea panou ei au ocazia sa-si exprime gandurile, trairile, folosind evident arta grafitti, oricine e interesat s-o faca.

Sursa: AmosNews