Senatorul Florian Bodog, a sustinut o declaratie politica intitulata "Solidaritate pentru sustinerea reformei in sistemul medical", pe care o puteti citi in continuare.
In declaratia politica de astazi doresc sa va atrag atentia asupra importantei sustinerii continue si fara retineri a reformei sistemului de sanatate romanesc initiata de Cabinetul condus de Victor Ponta.
De-alungul ultimilor ani, ne-am convins ca un sistem de sanatate care provoaca atat nemultumirea pacientilor cat si demotivarea medicilor nu este unul viabil pe termen lung. Nevoia schimbarii majore a actualului sistem de sanatate romanesc este, asadar, nu doar evidenta, dar si absolut necesara. Trebuie sa realizam ca semnele progresului si ale eficientei sistemului sanitar nu sunt doar banii pe care ii alocam an de an in vederea gestionarii acestui sistem. Trebuie sa intelegem si importanta "indicatorilor de sanatate" ca unitate de masura a performantei sistemului medical. Parametrii precum morbititatea, natalitatea, nivelul mortalitatii nejustificate sau calitatea vietii trebuie analizati cu mai multa atentie pentru a ne face o imagine corecta asupra "sanatatii" societatii noastre.
Si asta pentru ca sanatatea cetatenilor reprezinta un adevarat generator de plus valoare pentru economia tarii. Studiile desfasurate de universitati de prestigiu si preluate inclusiv de Fondul Monetar International demonstreaza ca o crestere cu un an a sperantei de viata poate echivala cu o crestere de pana la 4% a Produsului Intern Brut. Explicatia este simpla: o populatie sanatoasa este o populatie capabila sa produca mai mult si sa sustina economia tarii, atragand de asemenea si mai multe investitii straine.
Centrarea pe pacient a sistemului de sanatate romanesc, proces initiat cu succes de catre actualul Guvern este esentiala! Un sistem medical modern si performant trebuie construit si adaptat exclusiv pe nevoile pacientilor, tinand cont, desigur, si de fondurile disponibile. Accesul egal la servicii de sanatate de baza trebuie sa fie o prioritate. Nu trebuie sa uitam insa ca un astfel de sistem trebuie sa beneficieze si de mijloace cu ajutorul carora medicii sa-si poata desfasura activitatea la cel mai inalt nivel; vorbim aici de nevoia imbunatatirii aparaturii medicale si a conditiilor generale din spitale, precum si de asigurarea unei recunoasteri sporite pentru medici si performantele acestora.
Va rog, asadar, stimati colegi, sa fim in continuare solidari si sa sustinem, impreuna cu Executivul, masurile de reforma si proiectele de lege care au un potential enorm de transformare in bine atat a sistemului medical, cat si a societatii noastre. Imbunatatirea vietii si a nivelului de trai a milioane de romani depinde de atitudinea si de activitatea noastra. Oamenii ne vor judeca dupa modul in care vorbele si faptele noastre au dus la indeplinirea acestor obiective.